zywieniesportowcow.pl

Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym • przepis • składniki • przygotowanie

Kawałki mięsa marynowane w rumie, miodzie, limonce i szałwii, aromatyzowane wędzonym boczkiem. Wyborny smak!

Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym

Kawałki mięsa marynowane w rumie, miodzie, limonce i szałwii, aromatyzowane wędzonym boczkiem. Wyborny smak!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

miód - 3 łyżki
ząbek czosnku - 3 szt.
kurczak - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
limonka - 2 szt.
cebula dymka - 4 szt.
chrzan tarty - 1,5 łyżki
śmietana 18% - 1,5 łyżki
marchew - 400 g
masło - 100 g
pieprz czarny - 1 szczypta
boczek wędzony w plastrach - 150 g
rum - 100 ml
seler - 750 g
sól - 1 szczypta
szałwia świeża - 5 g
ziemniak - 750 g
oliwa z oliwek - 60 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ 2 NACZYNIA:
żaroodporne.
2.PRZYGOTOWANIE Z KURCZAKA:
wycinamy udka, piersi wraz kością i pierwsze części skrzydeł (z pozostałych części kurczaka możemy ugotować wywar). Z UD ODCINAMY: chrząstki.
3.DO MISKI WLEWAMY:
rum, dodajemy 3-4 łyżki miodu, skórkę z umytej limonki i sok z połowy limonki. MIESZAMY.
4.DO MARYNATY DODAJEMY:
kawałki kurczaka, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, pół ostrej papryczki pokrojonej w plastry i kilka listków szałwii porwanych na mniejsze kawałki.
5.ODSTAWIAMY NA 2-3:
godziny.
6.SELER I ZIEMNIAKI:
obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, gotujemy i odcedzamy.
7.DO UGOTOWANEGO SELERA:
i ziemniaków dodajemy kilka kosteczek masła (ok. 60 G), CHWILĘ: podgrzewamy na małym ogniu, doprawiamy mielonym białym pieprzem.
8.DODAJEMY 1,5 ŁYZKI:
kwaśnej śmietany i robimy purée.
9.OBRANE I PRZEKROJONE:
wzdłuż na pół marchewki marynujemy w zalewie przyrządzonej z niewielkiej ilości oliwy z oliwek i skórki z limonki, połowy pokrojonej ostrej papryczki, 1 pokrojonego ząbka czosnku i kilku listków szałwii.
10.MARCHEWKĘ WKŁADAMY DO:
naczynia żaroodpornego.
11.4 DYMKI KROIMY:
na pół i dodajemy do marchewki, szczypior zostawiamy.
12.CAŁOŚĆ SKRAPIAMY NIEWIELKĄ:
ilością oliwy z oliwek.
13.KAŻDY KAWAŁEK KURCZAKA:
zawijamy w 2-3 plastry wędzonego surowego boczku.
14.KURCZAKA UKŁADAMY NA:
marchewce, skrapiamy go oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg), na 45-50 minut.
15.DO PURÉE DODAJEMY:
pozostałą część masła, 1,5 łyżki śmietany oraz chrzan.
16.DOPRAWIAMY PIEPRZEM, NIEWIELKĄ:
ilością soli, mieszamy.
17.PRZEKŁADAMY DO NACZYNIA:
żaroodpornego, skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek i pieczemy w piekarniku przez ok. 15 MINUT.
18.JAK PODAWAĆ KURCZAKA:
wyjmujemy z piekarnika, warzywa wykładamy na talerz, na warzywach układamy kurczaka.
19.KROIMY SZCZYPIOR Z:
pozostałej cebulki dymki.
20.DEKORUJEMY POKROJONYM:
szczypiorkiem. PODAJEMY RAZEM Z: purée.
Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ 2 NACZYNIA

żaroodporne.

2

PRZYGOTOWANIE Z KURCZAKA

wycinamy udka, piersi wraz kością i pierwsze części skrzydeł (z pozostałych części kurczaka możemy ugotować wywar). Z UD ODCINAMY: chrząstki.

3

DO MISKI WLEWAMY

rum, dodajemy 3-4 łyżki miodu, skórkę z umytej limonki i sok z połowy limonki. MIESZAMY.

4

DO MARYNATY DODAJEMY

kawałki kurczaka, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, pół ostrej papryczki pokrojonej w plastry i kilka listków szałwii porwanych na mniejsze kawałki.

5

ODSTAWIAMY NA 2-3

godziny.

6

SELER I ZIEMNIAKI

obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, gotujemy i odcedzamy.

7

DO UGOTOWANEGO SELERA

i ziemniaków dodajemy kilka kosteczek masła (ok. 60 G), CHWILĘ: podgrzewamy na małym ogniu, doprawiamy mielonym białym pieprzem.

8

DODAJEMY 1,5 ŁYZKI

kwaśnej śmietany i robimy purée.

9

OBRANE I PRZEKROJONE

wzdłuż na pół marchewki marynujemy w zalewie przyrządzonej z niewielkiej ilości oliwy z oliwek i skórki z limonki, połowy pokrojonej ostrej papryczki, 1 pokrojonego ząbka czosnku i kilku listków szałwii.

10

MARCHEWKĘ WKŁADAMY DO

naczynia żaroodpornego.

11

4 DYMKI KROIMY

na pół i dodajemy do marchewki, szczypior zostawiamy.

12

CAŁOŚĆ SKRAPIAMY NIEWIELKĄ

ilością oliwy z oliwek.

13

KAŻDY KAWAŁEK KURCZAKA

zawijamy w 2-3 plastry wędzonego surowego boczku.

14

KURCZAKA UKŁADAMY NA

marchewce, skrapiamy go oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg), na 45-50 minut.

15

DO PURÉE DODAJEMY

pozostałą część masła, 1,5 łyżki śmietany oraz chrzan.

16

DOPRAWIAMY PIEPRZEM, NIEWIELKĄ

ilością soli, mieszamy.

17

PRZEKŁADAMY DO NACZYNIA

żaroodpornego, skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek i pieczemy w piekarniku przez ok. 15 MINUT.

18

JAK PODAWAĆ KURCZAKA

wyjmujemy z piekarnika, warzywa wykładamy na talerz, na warzywach układamy kurczaka.

19

KROIMY SZCZYPIOR Z

pozostałej cebulki dymki.

20

DEKORUJEMY POKROJONYM

szczypiorkiem. PODAJEMY RAZEM Z: purée.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6153,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1538,4 kcal

🥑

Tłuszcz

101,8 g

🌾

Węglowodany

62,2 g

🥬

Błonnik

77,7 g

💪

Białko

77,7 g

Podobne przepisy

Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl