Pieczony kurczak piri-piri • przepis • składniki • przygotowanie
Ostra marynata i pieczone warzywa to podstawa kurczaka piri-piri! Wypróbuj południowe danie z charakterem – to świetny pomysł na sycący obiad!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY KURCZAKA
W naczyniu żaroodpornym łączymy wszystkie składniki marynaty. Mieszamy.
KROIMY I MARYNUJEMY WARZYWA
Kurczaka przekładamy do miski. Ziemniaki w skórce, seler, szalotkę i marchew kroimy na duże cząstki i dokładnie obtaczamy w marynacie po mięsie. Oprószamy oregano.
PIECZEMY KURCZAKA Z WARZYWAMI
Pomiędzy warzywami układamy kawałki kurczaka. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. 20 minut przed końcem pieczenia nakrywamy naczynie folią aluminiową, by lekko uparować najtwardsze warzywa.
PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY KURCZAKA
Wszystkie składniki sosu łączymy w słoiczku i blendujemy na gładką, jednolitą masę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1164 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
291 kcal
Tłuszcz
12,4 g
Węglowodany
31 g
Błonnik
13,4 g
Białko
13,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ekspresowy krem z groszku
Pomysł na błyskawiczną zupę dla zabieganych: kremowa kompozycja z zielonego groszku z dodatkiem pysznej mozzarelli!

Torcik à la burrito
Apetyczny farsz z mięsa mielonego z dodatkiem fasoli, kukurydzy i aromatycznych przypraw zapieczony z serem w formie torcika to zaskakująco pyszna odsłona burrito.

Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika
Zrób hardkorowe kotlety mielone, a w trakcie przygotowania ćwicz swoje mięśnie! Sprawdzona receptura Roberta Burneiki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kruche ciastka przez maszynkę
Smak dzieciństwa przypomniany dzięki przepisowi Pawła! Te kruche, maślane ciasteczka z maszynki skórki przywołają najlepsze wspomnienia, a ich pieczenie stanie się Waszą rodzinną tradycją.

Filet z indyka na kanapki
Domowa wędlina z piersi indyka to pyszny dodatek do kanapek, który z łatwością wykonasz samodzielnie. Przekonaj się, jakie to proste, i ciesz się smakiem wyśmienitej szynki!

Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
Przywitaj nowy rok ze smakiem dzięki przepisowi Karola na przekąski sylwestrowe z ciasta francuskiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kluski kładzione
Kluski kładzione – idealne do zupy, z dowolnym sosem, parmezanem lub ze skwarkami. A w jakiej wersji Ty lubisz je najbardziej? Przygotuj je samodzielnie! To naprawdę proste!

Drożdżówki z budyniem
Drożdżówki z budyniem, których smak i zapach to prawdziwa poezja. Klasyczne połączenie aromatycznego ciasta drożdżowego z kremowym nadzieniem budyniowym czyni je jednym z najbardziej lubianych domowych wypieków. Przekonaj się, jak łatwo można stworzyć te smakołyki w zaciszu własnej kuchni i już teraz sprawdź nasz przepis na pulchniutkie, pachnące drożdżówki z budyniem!

3 sposoby na koktajle
Zobacz, jakie sposoby na orzeźwienie, odnowę oraz odbudowę ma Kinga Paruzel! Przygotuj razem z nią 3 koktajle.