Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej • przepis • składniki • przygotowanie
Śliwkowe serce z cynamonową nutą otoczone delikatnym ziemniaczanym ciastem: to muszą być knedle na słodko! Podane z polewą z migdałów zyskują na charakterze i smaku.

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KNEDLE
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i pozostawiamy na ok. 10 minut do odparowania. Przestudzone ziemniaki przeciskamy do miski przez praskę. Dodajemy żółtka i stopniowo dosypujemy mąkę, ugniatając ciasto na jednolitą masę. Ciasto będzie gotowe, gdy przestanie lepić się do dłoni.
FORMUJEMY KNEDLE
Śliwki wyjmujemy ze słoika i osuszamy. Z gotowego ciasta odrywamy niewielkie porcje, formujemy w kulki, każdą delikatnie rozpłaszczamy w dłoniach. Na środku kulki umieszczamy połówkę śliwki, a brzegi ciasta zakładamy i zaklejamy, formując knedle wielkości pięści.
GOTUJEMY KNEDLE
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru i masła. Knedle gotujemy we wrzącej wodzie ok. 10-15 minut. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Ugotowane knedle pozostawiamy na kilka minut w gorącej (nie wrzącej) wodzie, a następnie wyjmujemy z garnka.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ I PODAJEMY KNEDLE
Migdały i bułkę tartą lekko prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu. Dodajemy masło i pozostawiamy do roztopienia. Dosładzamy miodem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5400 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1350 kcal
Tłuszcz
81,7 g
Węglowodany
128,6 g
Błonnik
25,4 g
Białko
25,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
Lubisz wołowinę? Podejdź do niej z wielką atencją, a ona odwdzięczy się wspaniałym smakiem.

Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka faszerowane tuńczykiem to szybka i smaczna przekąska, idealna na różne okazje. Połączenie kremowego żółtka i tuńczyka tworzy wyrazisty, delikatnie słony smak, który doskonale komponuje się z dodatkiem majonezu lub musztardy czy innych składników. To danie jest proste do przygotowania, a jednocześnie efektowne na talerzu, szczególnie gdy udekorujesz je świeżymi ziołami.

Syrop piernikowy
Aromatyczny syrop piernikowy, który będzie świetnym dodatkiem do świątecznych kaw i deserów. Koniecznie sprawdź, jak szybko i prosto można go zrobić!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lekki deser wiśniowy
Idealny deser dla seniora? Paweł Małecki podpowiada, jak to zrobić, by było pysznie i odżywczo!

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.

Tiramisu ze śliwkami
Wypróbuj oryginalny przepis na tiramisu w zupełnie nowej odsłonie – ze śliwkami, twarogiem i biszkoptami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czekoladowe babeczki z kubka
Czekoladowe babeczki upieczone w mikrofalówce to przepis Pawła na ekspresowy deser! Wypróbuj i przekonaj się, jakie to pyszne!

Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!

Ziemniaczane wrapy z gyrosem z boczniaków
Wrap z gyrosem z boczniaków nadaje się doskonale na obiad lub kolację – to ciekawa alternatywa dla klasycznych wrapów i pyszny pomysł na ciepły posiłek!