zywieniesportowcow.pl

Agarowe galaretki jagodowe • przepis • składniki • przygotowanie

Galaretki z owoców i to w wegańskim wydaniu? Oczywiście! Wypróbuj ten przepis i odkryj ich niepowtarzalny smak!

Agarowe galaretki jagodowe

Galaretki z owoców i to w wegańskim wydaniu? Oczywiście! Wypróbuj ten przepis i odkryj ich niepowtarzalny smak!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

agar - 7 g
jagody - 250 g
woda - 125 g
cukier - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY JAGODY:
Jagody wrzucamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zaczną mocno wrzeć. Od czasu do czasu mieszamy.
2.NAMACZAMY AGAR-AGAR:
Agar-agar zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
3.DODAJEMY AGAR-AGAR DO JAGÓD:
Agar-agar dodajemy do jagód, zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy do momentu zagotowania. Od tej chwili gotujemy jeszcze ok. 3 minuty.
4.WYPEŁNIAMY FORMĘ MASĄ JAGODOWĄ:
Formę keksową wykładamy folią spożywczą. Na dno wylewamy masę jagodową i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
5.KROIMY GALARETKI:
Folię z galaretką wyjmujemy z formy. Galaretkę roimy wzdłuż na 3 paski, a następnie w kostkę.
6.PODAJEMY GALARETKI:
Cukier przesypujemy na dno patery i rozprowadzamy po całej powierzchni. Galaretki układamy na cukrze.
Agarowe galaretki jagodowe

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY JAGODY

Jagody wrzucamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zaczną mocno wrzeć. Od czasu do czasu mieszamy.

2

NAMACZAMY AGAR-AGAR

Agar-agar zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.

3

DODAJEMY AGAR-AGAR DO JAGÓD

Agar-agar dodajemy do jagód, zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy do momentu zagotowania. Od tej chwili gotujemy jeszcze ok. 3 minuty.

4

WYPEŁNIAMY FORMĘ MASĄ JAGODOWĄ

Formę keksową wykładamy folią spożywczą. Na dno wylewamy masę jagodową i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

5

KROIMY GALARETKI

Folię z galaretką wyjmujemy z formy. Galaretkę roimy wzdłuż na 3 paski, a następnie w kostkę.

6

PODAJEMY GALARETKI

Cukier przesypujemy na dno patery i rozprowadzamy po całej powierzchni. Galaretki układamy na cukrze.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

669,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

167,3 kcal

🥑

Tłuszcz

0,2 g

🌾

Węglowodany

42,3 g

🥬

Błonnik

2,9 g

💪

Białko

0,5 g

Podobne przepisy

Agarowe galaretki jagodowe - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl