Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj niezwykły przepis Okrasy na tatar z łososia z sałatką z upieczonego buraka i sosem mango.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
moździerz folię aluminiową patelnię PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ: Dokładnie umyj buraki, ale nie obieraj ich ze skórki.
KAŻDEGO BURAKA ZAWIŃ
osobno w folię aluminową i piecz w piekaniku rozgrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 60 minut.
PO UPIECZENIU ODSTAW
buraki do wystygnięcia.
ZIARNA SŁONECZNIKA UPRAŻ
na suchej patelni.
MARYNOWANY ŁOSOŚ UMYTEGO,
osuszonego i oczyszczonego łososia dokładnie obkładamy marynatą złożoną z soli, cukru i roztartych w moździerzu ziaren kolendry.
CAŁOŚĆ SKRAPIAMY ALKOHOLEM
i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
PO TYM CZASIE
łososia wyjmujemy z marynaty, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy w kosteczkę 0,5 x 0,5 cm.
SAŁATKA Z BURAKA
Upieczonego buraka obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
UPRAŻONE NA ZŁOTY
kolor ziarna słonecznika studzimy i mieszamy z pokrojonym burakiem i łososiem.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY POSIEKANĄ
kolendrą, sokiem i startą skórką z limonki oraz miodem.
NA KONIEC DODAJEMY
sól, pieprz i posiekaną papryczkę chili. MIESZAMY. PODAJEMY Z SOSEM: z mango.
SOS Z MANGO
Mango obieramy i miksujemy z jogurtem.
DOPRAWIAMY SOKIEM Z
limonki i miodem (opcjonalnie).
NA KONIEC DODAJEMY
odrobinę soli.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3197,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
399,7 kcal
Tłuszcz
3,4 g
Węglowodany
88,7 g
Błonnik
6,5 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaronowa sałatka à la Cezar
Lubisz klasycznego Cezara, ale masz ochotę na coś bardziej sycącego? Ta makaronowa wersja z chrupiącym boczkiem, kurczakiem i kremowym sosem to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację.

Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!

Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
Łosoś w pomarańczach to pyszna kompozycja smakowa, której musisz spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
Jak smakuje łosoś w chlebkach pita? Wybornie! Tego połączenia musisz spróbować!

Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
Keks to ciasto wypełnione bakaliami, w tym przypadku żurawiną i orzechami włoskimi. Doskonałe na każdy świąteczny dzień.

Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
Na chłodne wieczory, bez względu na porę roku! Bezalkoholowy grzaniec z pomarańczą rozgrzeje Cię zawsze, kiedy tego potrzebujesz, i pozwoli znaleźć chwilę spokoju i relaksu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tosty francuskie z lodami i sałatką owocową
Mnóstwo smaków, tekstur i kolorów w jednym deserze! Tosty francuskie podane z sałatką z owoców, lodami i bitą śmietaną zaspokoją Twój apetyt na coś słodkiego i będą ozdobą każdego stołu.

Gryczane pierogi z bobem
Wykorzystaj w pełni sezon na bób i podaj te pyszne nasiona w całkiem nowy sposób! Przepis Karola na pierogi z bobem i parmezanem pozwoli Ci przygotować pyszny letni obiad dla całej rodziny!

Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza
Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza i przepysznymi dodatkami to idealne danie na dzień, w którym najdzie Cię ochota na kuchnię inspirowaną Japonią.