zywieniesportowcow.pl

Granita truskawkowa • przepis • składniki • przygotowanie

Ten tradycyjny deser w sycylijskim stylu możesz teraz przygotować w swojej kuchni. Paweł podpowiada, jak to zrobić!

Granita truskawkowa

Ten tradycyjny deser w sycylijskim stylu możesz teraz przygotować w swojej kuchni. Paweł podpowiada, jak to zrobić!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 80 g
mięta świeża - 2 g
sok z cytryny - 25 ml
woda - 80 ml
truskawka - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Wodę i cukier zagotowujemy. Powstały w ten sposób syrop studzimy. Truskawki miksujemy z syropem, następnie dodajemy drobno posiekaną miętę i sok z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do plastikowego pojemnika, wstawiamy do zamrażalnika.
2.MROZIMY GRANITĘ:
Granitę co jakiś czas wyjmujemy z zamrażalnika i mieszamy. Czynność tę powtarzamy do momentu całkowitego zamarznięcia granity (ok. 5 godzin).
Granita truskawkowa

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Wodę i cukier zagotowujemy. Powstały w ten sposób syrop studzimy. Truskawki miksujemy z syropem, następnie dodajemy drobno posiekaną miętę i sok z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do plastikowego pojemnika, wstawiamy do zamrażalnika.

2

MROZIMY GRANITĘ

Granitę co jakiś czas wyjmujemy z zamrażalnika i mieszamy. Czynność tę powtarzamy do momentu całkowitego zamarznięcia granity (ok. 5 godzin).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

477 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

79,5 kcal

🥑

Tłuszcz

0,2 g

🌾

Węglowodany

19,8 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

0,6 g

Podobne przepisy

Granita truskawkowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl