Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WOK LUB
głęboką patelnię Przygotowanie Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę pieprzu cayenne, 2 ząbki czosnku miażdżymy w prasce i dodajemy do mięsa.
DOPRAWIAMY SZCZYPTĄ CYNAMONU,
dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
BAZYLIĘ SIEKAMY I
dodajemy do mięsa.
OSTRĄ PAPRYCZKĘ ROZCINAMY
i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paseczki, a później w drobną kosteczkę. DODAJEMY DO: mięsa.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY PIEPRZEM
i solą, a następnie zagniatamy dłonią.
NA TALERZ WLEWAMY
odrobinę oleju słonecznikowego, rozcieramy go dłonią i formujemy pulpeciki z mięsa.
PODSYPUJEMY JE RESZTĄ
mąki ziemniaczanej i ponownie obtaczamy. 2 ŁYŻKI OLEJU: słonecznikowego rozgrzewamy na patelni, dodajemy masło.
GDY MASŁO SIĘ
rozpuści, wkładamy na patelnię pulpeciki.
JEDNĄ SZALOTKĘ KROIMY
w półtalarki.
MIAŻDŻYMY 3 ZĄBKI
czosnku, odstawiamy razem z szalotką.
NA CZOSNEK I
szalotkę ścieramy świeży imbir.
PULPECIKI CHWILĘ SMAŻYMY,
odwracamy, powinny być ścięte na zewnątrz. WYKŁADAMY NA: talerz.
W TYM SAMYM
woku (lub w głębokiej patelni) rozgrzewamy 4 łyżki oleju słonecznikowego.
RYŻ GOTUJEMY WG
opisu na opakowaniu, pod przykryciem.
2 ŚWIEŻE OSTRE
papryczki kroimy razem z pestkami, następnie drobno siekamy.
SZALOTKĘ, CZOSNEK, IMBIR
i papryczkę wrzucamy na patelnię. MIESZAMY.
DODAJEMY POMIDORY PELATI,
1 puszkę mleczka kokosowego.
DODAJEMY 2 ŁYŻKI
sosu sojowego japońskiego.
PULPECIKI WKŁADAMY NA
wok z sosem, delikatnie mieszamy.
GOTUJEMY OK.
5-8 MINUT.
SIEKAMY PÓŁ PĘCZKA
świeżej kolendry. W MIĘDZYCZASIE MIESZAMY: ryż.
JAK PODAWAĆ CHWILKĘ
przed podaniem dodajemy do sosu posiekaną świeżą kolendrę. MIESZAMY.
PULPECIKI PRZEKŁADAMY WRAZ
z sosem do miski.
RYŻ PRZEKŁADAMY DO
mniejszych miseczek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3470,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
867,7 kcal
Tłuszcz
59,7 g
Węglowodany
45,9 g
Błonnik
39,9 g
Białko
39,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański budyń z marakują
Deser z dzieciństwa w nowej odsłonie! Kinga przygotowała dla Was budyń jaglany, który zachwyca delikatnością i lekkim, owocowym smakiem.

Nalewki z owoców
Paweł Małecki zna także przepisy na nalewki! Zobacz, jak przygotować nalewkę z rokitnika i pigwy, a także głogu.

Przecier ze świeżych owoców
Owocowy przecier dla najmłodszych możesz także przygotować samodzielnie! Zobacz, jak!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Camembert z grilla
Grill we francuskim stylu! Przyrządzony na ruszcie ser rozpływa się w ustach, a żurawina nadaje mu niepowtarzalny smak.

Kremowa zupa z pieczonymi grzybami
Ta zupa to gwarancja udanego obiadu! Kremowa, charakterna, wyrafinowana, bardzo aromatyczna, a jednocześnie niezwykle prosta w przygotowaniu! Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Domowe nachos
Chrupiące nachos umilą każdy seans filmowy! Zobacz, jak przygotować je w domu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Fit naleśniki. Alternatywa dla klasyki
Naleśniki to niezwykle popularne danie, które ma olbrzymie grono fanów na całym świecie. Chociaż tradycyjna wersja jest niezwykle pyszna, to jednak nie zawsze pasuje do naszej diety. Całe szczęście chcąc się dobrze odżywiać, nie trzeba rezygnować z tego przysmaku. Istnieje alternatywa w postaci fit naleśników. Jak zrobić te mniej kaloryczną wersję naleśników? Odkryj ją wraz z nami!

Babka orzechowo-migdałowa
Przekonaj się, że z naszym przepisem babka zawsze się udaje i ma niezapomniany orzechowo-migdałowy smak.

Twarogowe pancakes bez cukru
Puszyste, fit i pyszne? To muszą być pancakes bez cukru Kingi Paruzel! Sprawdź, jak przygotować to pyszne śniadanie na słodko z pomocą termorobota MC Smart.