zywieniesportowcow.pl

Caponata – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Przekąska warzywna na ciepło lub zimno – idealna na kanapki lub grzanki! Wypróbuj przepis Kingi na caponatę inspirowaną kuchnią sycylijską!

Caponata – przepis

Przekąska warzywna na ciepło lub zimno – idealna na kanapki lub grzanki! Wypróbuj przepis Kingi na caponatę inspirowaną kuchnią sycylijską!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 2 szt.
cebula - 1 szt.
oliwki czarne - 2 łyżki
ocet winny, czerwony - 3 łyżki
ząbek czosnku - 4 szt.
kapar - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 5 łyżek
orzeszki piniowe - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 g
oliwki zielone - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.DUSIMY WARZYWA:
Bakłażany i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Gdy tłuszcz mocno się rozgrzeje, dodajemy bakłażany. Smażymy około 5 minut, aż będą miękkie i brązowe. Dodajemy cebulę, chwilę przesmażamy i dokładamy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przesmażamy. Dodajemy krojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Zmniejszamy ogień, mieszamy. Dodajemy kapary, oliwki. Dusimy 15 minut pod przykryciem.
2.PRAŻYMY ORZESZKI PINIOWE:
Na suchej patelni podprażamy orzeszki pinii.
3.PODAJEMY CAPONATĘ:
Dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy. Caponatę wykładamy na talerz. Posypujemy orzeszkami pinii i listkami bazylii. Podajemy na ciepło lub zimno.
Caponata – przepis

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DUSIMY WARZYWA

Bakłażany i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Gdy tłuszcz mocno się rozgrzeje, dodajemy bakłażany. Smażymy około 5 minut, aż będą miękkie i brązowe. Dodajemy cebulę, chwilę przesmażamy i dokładamy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przesmażamy. Dodajemy krojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Zmniejszamy ogień, mieszamy. Dodajemy kapary, oliwki. Dusimy 15 minut pod przykryciem.

2

PRAŻYMY ORZESZKI PINIOWE

Na suchej patelni podprażamy orzeszki pinii.

3

PODAJEMY CAPONATĘ

Dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy. Caponatę wykładamy na talerz. Posypujemy orzeszkami pinii i listkami bazylii. Podajemy na ciepło lub zimno.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1078,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

179,7 kcal

🥑

Tłuszcz

12,4 g

🌾

Węglowodany

16,9 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

4,1 g

Podobne przepisy

Caponata – przepis - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl