Sałatka z makaronem i klopsikami • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonała sałatka na obiad bądź przyjęcie – z warzywami, makaronem i klopsikami z pysznym sosem jogurtowym z zielonym pieprzem.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
KROIMY WARZYWA
W międzyczasie rzodkiewki oczyszczamy i kroimy na cząstki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Zielony pieprz osączamy i drobno siekamy, dodajemy do jogurtu zmieszanego ze śmietaną. Doprawiamy solą, cukrem i odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Sos łączymy z makaronem, rzodkiewką, papryką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do przegryzienia się smaków.
FORMUJEMY KLOPSIKI
Mięso mielone zagniatamy. Doprawiamy solą, papryką mieloną i drobno posiekanymi ziołami. Formujemy 24 małe klopsiki. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez ok. 12 minut na małym lub średnim ogniu. Klopsiki osączamy na papierowym ręczniku kuchennym. Rukolę myjemy i rwiemy na kawałki. Przed podaniem sałatkę doprawiamy do smaku, dodajemy rukolę i układamy na niej klopsiki z mięsa mielonego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2464,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
410,8 kcal
Tłuszcz
17,7 g
Węglowodany
39,3 g
Błonnik
24,9 g
Białko
24,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę
Paweł Małecki i DG, używając praktycznie tych samych składników, przygotowali dwa zupełnie różne desery! Poznaj przepis na tartę i mus!

Sałatka z rukoli z ciepłą mozzarellą w szynce bresaola
Wykwintne danie, które pokocha każdy miłośnik dobrego smaku. Roladki z sera i szynki rozpływają się w ustach!

Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lodowy trifle jeżynowo-bananowy
Wyborny deser lodowy z bitą śmietaną łączący różnorodność smaków: słodką nutę banana oraz cierpki smak jeżyn.

Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to danie, które przywołuje na myśl ciepło domu rodzinnego i wigilijne spotkania. Małe, zawijane pierożki w kształcie uszek stanowią nieodłączną część tradycji kulinarnej ludów słowiańskich. Jak przygotować apetyczne uszka z grzybowym farszem? Spróbuj zrobić to wraz z nami!

Ziemniaki z 2 sosami
Danie inspirowane kuchnią kanaryjską w Kuchni Lidla – mocno osolone ziemniaczki razem z dwoma sosami – mojo rojo i mojo verde! Wypróbuj przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa krem z rabarbaru i truskawek
Sezonowa i lekka zupa, która obudzi ciepłe wspomnienia obiadów mam i babć? Przygotuj krem z rabarbaru i truskawek – świetnie smakuje na ciepło i jako chłodnik.

Schab na dwa sposoby
Dwa szybkie przepisy na schab! Wypróbuj przepis na schab na bagietce oraz przepis na schab z gorgonzolą!

Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
Błyskawiczny pomysł na pyszną przekąskę: jajka, rzodkiewki i ser truflowy, podane w postaci małych rulonów z tortilli.