zywieniesportowcow.pl

Tarta z burakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Łatwa i szybka tarta, bo z ciasta francuskiego, a do tego pyszna, bo z dodatkiem buraka i sera koziego!

Tarta z burakiem

Łatwa i szybka tarta, bo z ciasta francuskiego, a do tego pyszna, bo z dodatkiem buraka i sera koziego!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

burak - 1 szt.
ciasto francuskie - 1 szt.
cebula czerwona - 250 g
jajko - 4 szt.
ser kozi - 100 g
masło - 10 g
ocet balsamiczny - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
grana padano - 50 g
sól - 1 szczypta
syrop z agawy - 2 łyżki
śmietana 30% - 200 ml
oregano świeże - 1 łyżeczka
tymianek świeży - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BURAKA:
Buraka dokładnie myjemy i nakłuwamy nożem. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Buraka doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą oraz octem balsamicznym. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Po upieczeniu odstawiamy buraka do wystudzenia, następnie obieramy i kroimy w kostkę.
2.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy do miękkości z dodatkiem syropu z agawy. Do miski wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i świeżym oregano. Dodajemy śmietankę i mieszamy.
3.PIECZEMY TARTĘ:
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na dno tarty wykładamy cebulę, następnie buraka i kozi ser pokrojony w plastry. Całość zalewamy masą jajeczną. Dodajemy świeży tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Wierzch tarty posypujemy startym serem grana padano. Tartę pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Tarta z burakiem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BURAKA

Buraka dokładnie myjemy i nakłuwamy nożem. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Buraka doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą oraz octem balsamicznym. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Po upieczeniu odstawiamy buraka do wystudzenia, następnie obieramy i kroimy w kostkę.

2

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy do miękkości z dodatkiem syropu z agawy. Do miski wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i świeżym oregano. Dodajemy śmietankę i mieszamy.

3

PIECZEMY TARTĘ

Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na dno tarty wykładamy cebulę, następnie buraka i kozi ser pokrojony w plastry. Całość zalewamy masą jajeczną. Dodajemy świeży tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Wierzch tarty posypujemy startym serem grana padano. Tartę pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2688,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

448,1 kcal

🥑

Tłuszcz

30,4 g

🌾

Węglowodany

27,3 g

🥬

Błonnik

14,9 g

💪

Białko

14,9 g

Podobne przepisy

Tarta z burakiem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl