zywieniesportowcow.pl

Pizza arabska z sałatką • przepis • składniki • przygotowanie

Marzysz o szczypcie orientu w kuchni? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pizzę w stylu arabskim z sałatką piyaz!

Pizza arabska z sałatką

Marzysz o szczypcie orientu w kuchni? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pizzę w stylu arabskim z sałatką piyaz!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 0,5 łyżeczki
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 1 łyżka
kolendra świeża - 25 g
orzeszki piniowe - 20 g
mięso mielone wołowe - 400 g
ząbek czosnku - 3 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 3 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
natka pietruszki - 5 g
sok z cytryny - 50 ml
cukier - 1 łyżeczka
drożdże suszone - 1 łyżka
olej słonecznikowy - 3 łyżki
sól - 0,5 łyżeczki
woda - 125 ml
mąka pszenna - 340 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PIZZĘ:
W misce łączymy mąkę, drożdże i cukier, mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę, tak by z mieszanego ciasta zaczęła się formować kulka. Dolewamy olej. Doprawiamy solą. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne oraz przestanie się kleić. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ DO PIZZY:
Cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy. Na dno rozgrzanej patelni wylewamy oliwę. Szklimy cebulę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smażymy ok. 2 minut. Dodajemy papryczkę chili i kolejno przyprawy: imbir, słodką paprykę i gałkę muszkatołową. Kładziemy na patelnię mięso razem z pomidorami. Doprawiamy solą i pieprzem. Siekamy pietruszkę i kolendrę – dodajemy do mięsa. Farsz dusimy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Farsz musi dobrze odparować.
3.PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY PIZZĘ:
Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie części. Blat posypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy na duży cienki placek. Umieszczamy krążek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę farszu przekładamy na ciasto. Widelcem wgniatamy farsz. Posypujemy orzeszkami piniowymi i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy ok. 10-15 minut. To samo robimy z drugą częścią ciasta i farszu.
4.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ PIYAZ:
Cebulę kroimy w talarki, oprószamy solą, wcieramy sól w cebulę (dzięki temu stanie się miękka i łagodniejsza). Pomidory kroimy w grubą kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Łączymy z pomidorami i cebulą. Doprawiamy mieloną kolendrą, dodajemy oliwę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
Pizza arabska z sałatką

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PIZZĘ

W misce łączymy mąkę, drożdże i cukier, mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę, tak by z mieszanego ciasta zaczęła się formować kulka. Dolewamy olej. Doprawiamy solą. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne oraz przestanie się kleić. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ DO PIZZY

Cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy. Na dno rozgrzanej patelni wylewamy oliwę. Szklimy cebulę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smażymy ok. 2 minut. Dodajemy papryczkę chili i kolejno przyprawy: imbir, słodką paprykę i gałkę muszkatołową. Kładziemy na patelnię mięso razem z pomidorami. Doprawiamy solą i pieprzem. Siekamy pietruszkę i kolendrę – dodajemy do mięsa. Farsz dusimy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Farsz musi dobrze odparować.

3

PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY PIZZĘ

Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie części. Blat posypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy na duży cienki placek. Umieszczamy krążek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę farszu przekładamy na ciasto. Widelcem wgniatamy farsz. Posypujemy orzeszkami piniowymi i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy ok. 10-15 minut. To samo robimy z drugą częścią ciasta i farszu.

4

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ PIYAZ

Cebulę kroimy w talarki, oprószamy solą, wcieramy sól w cebulę (dzięki temu stanie się miękka i łagodniejsza). Pomidory kroimy w grubą kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Łączymy z pomidorami i cebulą. Doprawiamy mieloną kolendrą, dodajemy oliwę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2785 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

278,5 kcal

🥑

Tłuszcz

10,7 g

🌾

Węglowodany

32,2 g

🥬

Błonnik

13,2 g

💪

Białko

13,2 g

Podobne przepisy

Pizza arabska z sałatką - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl