Zupa harira • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa w stylu marokańskim w interpretacji Karola Okrasy - niezapomniany rozgrzewający smak na chłodne dni!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ROŚLINY STRĄCZKOWE
Soczewicę oraz ciecierzycę umieszczamy w osobnych miseczkach i przez kilka godzin moczymy w dużej ilości zimnej wody. Osączoną soczewicę gotujemy w dużej ilości wody przez około 15-20 minut, natomiast ciecierzycę przez około 80 minut. Nasiona powinny być podgotowane, a nie rozgotowane. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Z pomidorów wycinamy szypułki, nacinamy skórki i wrzucamy do wrzątku na 30 sekund. Pomidory hartujemy w zimnej wodzie. Obieramy i kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm). Seler naciowy kroimy w talarki. Czosnek siekamy. Cebulę kroimy w kostkę.
SMAŻYMY MIĘSO
Pierś kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Doprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem. Polewamy połową przygotowanej oliwy i dokładnie mieszamy. Na patelnię z mocno rozgrzaną oliwą przekładamy zamarynowanego kurczaka i smażymy na jasnozłoty kolor. Dodajemy kurkumę i jeszcze chwilę podgrzewamy. Mięso wrzucamy do garnka z gorącym bulionem.
DUSIMY WARZYWA
Na tej samej patelni szklimy cebulę oraz czosnek. Doprawiamy roztartymi w moździerzu nasionami kuminu, cynamonem oraz imbirem. Chwilę smażymy razem z przecierem pomidorowym. Dodajemy pomidory (4-5 łyżek odkładamy na bok) i zalewamy około 200 ml bulionu. Dusimy przez 5-10 minut.
GOTUJEMY ZUPĘ ZE STRĄCZKAMI
Ugotowane wcześniej strączki dodajemy do garnka z bulionem i gotujemy przez około 10 minut do całkowitej miękkości. Łączymy z podduszonymi pomidorami. Do zagotowanej zupy przekładamy seler naciowy. Doprawiamy solą i skórką z wyparzonych i wyszorowanych limonek. Na samym końcu dodajemy sok wyciśnięty z limonki, resztę pomidorów oraz posiekaną kolendrę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2396 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
299,5 kcal
Tłuszcz
7,5 g
Węglowodany
30,5 g
Błonnik
23,4 g
Białko
23,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Curry rybne z mango i kolendrą
Szukasz nietypowego przepisu na rybę? Wypróbuj pomysł na aromatyczne curry rybne z mango i kolendrą. To przepis, który sprawdzi się także podczas romantycznej kolacji we dwoje.

Ketchup z cukinii
Czy wiesz, że ketchup można zrobić nie tylko z pomidorów, ale również z cukinii? Ta zaskakująca alternatywa zachwyca swoim smakiem i aromatem. Przygotowanie własnego ketchupu z cukinii jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku podstawowych składników, które często mamy już w swojej kuchni. Odkryj nasz przepis na pyszny ketchup z cukinii i wykorzystaj sezonową nadwyżkę tego warzywa!

Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
Pieczonej dyni trudno się oprzeć – zwłaszcza gdy podamy ją z aromatycznym pesto i pysznym sosem! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj to proste, ale wyjątkowe danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta z burakiem
Łatwa i szybka tarta, bo z ciasta francuskiego, a do tego pyszna, bo z dodatkiem buraka i sera koziego!

Babka ziemniaczana z kaszanką
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Focaccia na desce serów i wędlin
Przygotuj ucztę we włoskim stylu! Zaproś gości do kosztowania najlepszych smaków inspirowanych Italią. Domowa focaccia według przepisu Kingi podana na desce serów i wędlin na pewno mile ich zaskoczy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Burrata z pesto z rukoli
Siostra mozzarelli – burrata – w odsłonie z pesto z rukoli i prażonej cebuli. Podaj ją koniecznie z aromatycznymi grzankami!

Sałatka z winogron
Słodkie winogrona podane w towarzystwie mieszanki sałat oraz sera pleśniowego. Wszystko polane lekkim sosem winegret.

Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami według przepisu mistrza Pawła Małeckiego.