Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne i sycące danie inspirowane kuchnią niemiecką, czyli faszerowane ziemniaczki! Sprawdź, jak świetnie smakuje połączenie kiełbasek w sosie curry z kiszoną kapustą i serem gruyère.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY ZIEMNIAKI
Każdy ziemniak przekrawamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Następnie dokładnie nacieramy ziemniaki tymi przyprawami i pieczemy je przez ok. 40‑50 minut. Upieczone ziemniaki delikatnie studzimy.
PODSMAŻAMY KIEŁBASĘ
Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej kiełbasę. Po ok. 2‑3 minutach smażenia dodajemy cebulę, dokładnie mieszamy, aby pokryła się sosem, i zalewamy piwem. Całość podgrzewamy, aż cebula się zeszkli, a większość piwa wyparuje.
ZAPIEKAMY FASZEROWANE ZIEMNIAKI
Lekko wystudzone ziemniaki pozbawiamy części miąższu i napełniamy kiełbasą i cebulą. Na tarce ścieramy ser gruyère i oprószamy nim ziemniaczane łódeczki. Danie zapiekamy przez ok. 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż ser się zarumieni.
PODAJEMY DANIE
Pietruszkę dość drobno siekamy. Każdą łódeczkę ozdabiamy odrobiną kiszonej kapusty i posypujemy pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2309,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
577,3 kcal
Tłuszcz
42,3 g
Węglowodany
19,2 g
Błonnik
2,7 g
Białko
26,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczony kalafior z airfryera
Masz ochotę na pyszne danie bez mięsa? Sprawdź przepis na pieczonego kalafiora z aromatycznym sosem, w którego przygotowaniu pomoże Ci frytkownica airfryer.

Pieczone frytki warzywne z dipem curry
Lubisz smak curry? Przygotuj dip curry i podaj go z doskonałymi pieczonymi frytkami z aż czterech rodzajów warzyw. To idealna przekąska na wieczór filmowy lub imprezę z przyjaciółmi.

Kremowa grochówka z curry
Grochówkę znają wszyscy, ale ta ma wyjątkowo kremowy charakter, który przełamujemy wyrazistymi przyprawami! Sprawdź, jak smak grochu wspaniale komponuje się z curry i wędzoną papryką.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Shake sojowy z jagodami i gruszką
Shake na mleku sojowym może smakować równie dobrze. Szczególnie w połączeniu ze słodkimi owocami.

Wegańska pasta à la makrela
Odtwórz smak znanej pasty z makreli, przygotowując jej wegańską odsłonę! Ze wskazówkami i przepisem Kingi to wyjątkowo proste.

Batoniki owsiane z 4 składników
Błyskawiczne i przepyszne batoniki owsiane z zaledwie 4 składników! Koniecznie wypróbuj przepis na tę przekąskę, która doskonale sprawdzi się jako przekąska lub śniadanie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapki z pieczarkami, twarogiem i chrzanem
W tej kanapce rządzą pieczarki! Ich wyjątkowy smak w połączeniu z twarogiem i chrzanem tworzy wyjątkowo udaną śniadaniową kompozycję. Sprawdź, jak to smakuje: także w wersji wegańskiej!

Kurczak w kiszonej kapuście z curry
Szybka, bardzo aromatyczna potrawka o oryginalnym słodko-kwaśnym smaku podana z karmelizowanymi jabłkami.

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Delikatne mięsne steki skąpane w aromatycznym sosie z dodatkiem whisky i wina. Idealne na wykwintny obiad.