Tort cynamonowo-makowy • przepis • składniki • przygotowanie
Nasz cukiernik zamknął aromat świąt w kulistym torciku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK
i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę oraz mielony mak. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Wlewamy oliwę i ponownie mieszamy.
SKŁADNIKI PONCZU ZAGOTOWUJEMY, A
następnie odstawiamy do wystudzenia.
ŻELATYNĘ NAMACZAMY W 30
ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Cukier z pozostałą wodą gotujemy, aż się rozpuści. Ubijamy żółtka, stopniowo dolewając gorący syrop cukrowy. Miskę z pokruszoną czekoladą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Żelatynę rozpuszczamy (w mikrofalówce lub w gorącej wodzie). Płynną czekoladę łączymy z zaparzonymi żółtkami, cynamonem oraz żelatyną. Dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę. Wszystkie składniki łączymy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6025,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
376,6 kcal
Tłuszcz
16,5 g
Węglowodany
51,4 g
Błonnik
7,8 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapki rybki
Szukasz pomysłu, jak urozmaicić śniadania dzieciakom? Oto on! Przygotuj pełne warzyw kanapki rybki, które będą pysznym posiłkiem o poranku.

Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
Kanapka z pstrągiem sprawdzi się zarówno jako lunch do pracy, jak i piknikowa przekąska!

Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką
Tradycyjny obiad w wegetariańskiej odsłonie, czyli kalafior à la schabowy! Przygotuj go według wskazówek Karola i podaj ze skarbami lata: młodymi ziemniakami i pyszną sałatką z kiszonego kalafiora!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śledź marynowany w pieczonych burakach
Oryginalna sałatka rybna z pieczonymi burakami, ziemniakami, jabłkiem, cebulą i jajkiem polana aromatycznym sosem.

Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
Ravioli ze szpinakiem to połączenie, które skradło serca tłumów na całym świecie. Aromatyczne pierożki z pszenicy durum nadziane świeżymi liśćmi z dodatkiem czosnku i innych pyszności doskonale odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Jak przygotować ravioli, które skradnie i Twoje serce? Poznaj nasz przepis na ravioli ze szpinakiem robione od podstaw!

Babeczki z kajmakiem
Kruche babeczki to doskonały pomysł na szybką i słodką przekąskę, a w połączeniu z kajmakiem tworzą wyjątkowo pyszne połączenie. Rozpływające się w ustach babeczki wypełnione nadzieniem z kajmaku, posypane orzechami pekan to prawdziwa uczta dla podniebienia. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makowiec na kruchym orzechowym spodzie
Makowiec na kruchym spodzie? Wypróbuj kolejny, pyszny deser Pawła.

Królik z musztardą pieczony w rękawie
Przepis na delikatne i smaczne mięso królika – idealny przepis w menu dla dzieci!

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
Zobacz, jak kilka składników zamienić w pyszne danie jednogarnkowe! Przygotuj gulasz z szynką wieprzową i orzeźwiającą miętą!