zywieniesportowcow.pl

Pizzo-burger • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na burgera i pizzę jednocześnie? DG pokaże Ci sposób, jak te dwa dania połączyć w jedno!

Pizzo-burger

Masz ochotę na burgera i pizzę jednocześnie? DG pokaże Ci sposób, jak te dwa dania połączyć w jedno!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula biała - 1 szt.
bułka hamburgerowa - 4 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
ketchup - 4 łyżki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
mięso mielone wołowe - 300 g
musztarda sarepska - 3 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 0,3 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 3 szt.
rukola - 20 g
ser cheddar - 80 g
mozzarella - 1 szt.
sos pomidorowy - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
oregano suszone - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 g
jajko - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY BURGERY:
Mielone mięso łączymy z posiekaną papryczką chili, musztardą, mieloną słodką papryką i żółtkiem. Zagniatamy rękoma aż do uzyskania gładkiej masy. Zwilżonymi rękoma formujemy z mięsa 4 burgery wielkości bułek do hamburgerów. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Burgery smażymy z dwóch stron przez 1-2 minuty aż do zarumienienia. Następnie zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy pokrywą i dusimy burgery jeszcze przez 5-10 minut (w zależności od ich grubości). Pod koniec na każdego burgera kładziemy po plasterku sera cheddar.
2.PODPIEKAMY BUŁKI:
Bułki do hamburgerów przekrawamy na pół. Dolną część bułki układamy na desce środkiem do dołu. Spód bułki smarujemy sosem pomidorowym, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kładziemy plastry mozzarelli, białej cebuli i pomidorów. Całość posypujemy oregano. Bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blasze układamy również górną część bułki, bez dodatków. Bułki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ser się rozpuści, a bułki podpieką.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI PIZZO-BURGERA:
Górną część bułki bez dodatków kładziemy na desce i smarujemy ketchupem. Następnie kładziemy burgera z serem, plastry czerwonej cebuli i pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy rukolę i nakładamy dolną część bułki z dodatkami. Wierzch pizzo-burgera dekorujemy bazylią.
Pizzo-burger

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY BURGERY

Mielone mięso łączymy z posiekaną papryczką chili, musztardą, mieloną słodką papryką i żółtkiem. Zagniatamy rękoma aż do uzyskania gładkiej masy. Zwilżonymi rękoma formujemy z mięsa 4 burgery wielkości bułek do hamburgerów. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Burgery smażymy z dwóch stron przez 1-2 minuty aż do zarumienienia. Następnie zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy pokrywą i dusimy burgery jeszcze przez 5-10 minut (w zależności od ich grubości). Pod koniec na każdego burgera kładziemy po plasterku sera cheddar.

2

PODPIEKAMY BUŁKI

Bułki do hamburgerów przekrawamy na pół. Dolną część bułki układamy na desce środkiem do dołu. Spód bułki smarujemy sosem pomidorowym, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kładziemy plastry mozzarelli, białej cebuli i pomidorów. Całość posypujemy oregano. Bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blasze układamy również górną część bułki, bez dodatków. Bułki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ser się rozpuści, a bułki podpieką.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI PIZZO-BURGERA

Górną część bułki bez dodatków kładziemy na desce i smarujemy ketchupem. Następnie kładziemy burgera z serem, plastry czerwonej cebuli i pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy rukolę i nakładamy dolną część bułki z dodatkami. Wierzch pizzo-burgera dekorujemy bazylią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2194,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

548,6 kcal

🥑

Tłuszcz

27,2 g

🌾

Węglowodany

40,3 g

🥬

Błonnik

35,1 g

💪

Białko

35,1 g

Podobne przepisy

Pizzo-burger - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl