zywieniesportowcow.pl

Szynka wieprzowa z szynkowaru • przepis • składniki • przygotowanie

Wykorzystaj mięso z szynki wieprzowej, by przygotować pyszną domową szynkę! Z przepisem Karola i szynkowarem to wyjątkowo proste!

Szynka wieprzowa z szynkowaru

Wykorzystaj mięso z szynki wieprzowej, by przygotować pyszną domową szynkę! Z przepisem Karola i szynkowarem to wyjątkowo proste!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

kurczak filety z piersi - 300 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 50 ml
sól peklowa - 1 łyżeczka
pieprz biały - 1 łyżeczka
pistacje - 70 g
szynka wieprzowa - 700 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MUS Z KURCZAKA:
Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy sól i biały pieprz. Dokładnie miksujemy na gładką, jednolitą masę.
2.MARYNUJEMY MIĘSO WIEPRZOWE:
Szynkę wieprzową kroimy w grubą kostkę (1,5-2 cm) i dodajemy do masy z kurczaka. Dodajemy peklosól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
3.GOTUJEMY MIĘSO W SZYNKOWARZE:
W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Poziom wody powinien być wyższy niż poziom mięsa wszynkowarze. Temperatura wody nie powinna przekroczyć 80-82°C.
4.STUDZIMY I CHŁODZIMY MIĘSO:
Po ugotowaniu studzimy mięso wszynkowarze, a następnie przekładamy je do lodówki, by stężało.
Szynka wieprzowa z szynkowaru

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MUS Z KURCZAKA

Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy sól i biały pieprz. Dokładnie miksujemy na gładką, jednolitą masę.

2

MARYNUJEMY MIĘSO WIEPRZOWE

Szynkę wieprzową kroimy w grubą kostkę (1,5-2 cm) i dodajemy do masy z kurczaka. Dodajemy peklosól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

3

GOTUJEMY MIĘSO W SZYNKOWARZE

W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Poziom wody powinien być wyższy niż poziom mięsa wszynkowarze. Temperatura wody nie powinna przekroczyć 80-82°C.

4

STUDZIMY I CHŁODZIMY MIĘSO

Po ugotowaniu studzimy mięso wszynkowarze, a następnie przekładamy je do lodówki, by stężało.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1977,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

98,9 kcal

🥑

Tłuszcz

4,1 g

🌾

Węglowodany

1,2 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

11,1 g

Podobne przepisy

Szynka wieprzowa z szynkowaru - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl