zywieniesportowcow.pl

Sałatka bawarska z kapusty • przepis • składniki • przygotowanie

Kapusta, odrobina boczku, cebula i przyprawy nadają tej sałatce wyjątkowy smak, którego musisz spróbować!

Sałatka bawarska z kapusty

Kapusta, odrobina boczku, cebula i przyprawy nadają tej sałatce wyjątkowy smak, którego musisz spróbować!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 1 kg
bulion mięsny - 125 ml
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kumin - 1 łyżeczka
ocet winny, biały - 3 łyżki
olej słonecznikowy - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
boczek surowy - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.SZATKUJEMY KAPUSTĘ:
Kapustę oczyszczamy, usuwamy głąb, a następnie szatkujemy lub kroimy w poprzek na drobne paski. Mieszamy z płaską łyżeczką soli i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z boczku usuwamy skórę i, jeśli jest taka potrzeba, kości, a następnie kroimy go w drobną kostkę. Kminek grubo rozcieramy.
2.OSĄCZAMY KAPUSTĘ:
Kapustę delikatnie ugniatamy, a następnie osączamy na sitku i próbujemy. Jeśli jest zbyt słona, płuczemy wodą i ponownie odciskamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju. Kiedy jest rozgrzany, podsmażamy na nim boczek do zeszklenia. Dodajemy posiekaną cebulę i ponownie podsmażamy. Dolewamy ocet i bulion, dodajemy resztę oleju i doprowadzamy do wrzenia. Całość doprawiamy kminkiem, pieprzem i, jeśli jest to konieczne, odrobiną soli.
4.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Kapustę przekładamy do miski, polewamy gorącym sosem i mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 2 godziny lub na całą noc. Przed podaniem sałatkę ponownie doprawiamy do smaku.
Sałatka bawarska z kapusty

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SZATKUJEMY KAPUSTĘ

Kapustę oczyszczamy, usuwamy głąb, a następnie szatkujemy lub kroimy w poprzek na drobne paski. Mieszamy z płaską łyżeczką soli i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z boczku usuwamy skórę i, jeśli jest taka potrzeba, kości, a następnie kroimy go w drobną kostkę. Kminek grubo rozcieramy.

2

OSĄCZAMY KAPUSTĘ

Kapustę delikatnie ugniatamy, a następnie osączamy na sitku i próbujemy. Jeśli jest zbyt słona, płuczemy wodą i ponownie odciskamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na patelnię wlewamy łyżkę oleju. Kiedy jest rozgrzany, podsmażamy na nim boczek do zeszklenia. Dodajemy posiekaną cebulę i ponownie podsmażamy. Dolewamy ocet i bulion, dodajemy resztę oleju i doprowadzamy do wrzenia. Całość doprawiamy kminkiem, pieprzem i, jeśli jest to konieczne, odrobiną soli.

4

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Kapustę przekładamy do miski, polewamy gorącym sosem i mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 2 godziny lub na całą noc. Przed podaniem sałatkę ponownie doprawiamy do smaku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1726,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

287,7 kcal

🥑

Tłuszcz

26,8 g

🌾

Węglowodany

6,2 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

5,3 g

Podobne przepisy