zywieniesportowcow.pl

Budyń waniliowo-migdałowy • przepis • składniki • przygotowanie

Budyń to deser, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli! A Paweł Małecki zdradza przepis na budyń waniliowo-migdałowy z owocową konfiturą!

Budyń waniliowo-migdałowy

Budyń to deser, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli! A Paweł Małecki zdradza przepis na budyń waniliowo-migdałowy z owocową konfiturą!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada biała - 100 g
jajko - 2 szt.
mąka ziemniaczana - 1,5 łyżki
wanilia - 3 g
napój migdałowy - 500 ml
mąka pszenna - 1 łyżka
cukier trzcinowy - 2 łyżki
pomarańcza - 1 szt.
truskawka - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BUDYŃ:
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Do garnka przelewamy 400 ml mleka, dodajemy nasionka i zagotowujemy je wraz z białą czekoladą. Żółtka ucieramy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz 100 ml mleka. Do masy dolewamy odrobinę zagotowanego mleka, mieszamy i całość przelewamy do garnka z pozostałym mlekiem – energicznie mieszamy, doprowadzając do zagotowania.
2.PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ:
Pomarańczę dokładnie szorujemy. Ocieramy skórkę z połowy owocu. Z całej pomarańczy wyciskamy sok. Wylewamy go na patelnię, dodajemy cukier, truskawki oraz otartą skórkę. Konfiturę gotujemy na średnim ogniu aż do uzyskania gęstej konsystencji. Gorący budyń przelewamy do salaterek. Gorącą konfiturę przekładamy na budyń. Podajemy na ciepło lub na zimno!
Budyń waniliowo-migdałowy

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BUDYŃ

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Do garnka przelewamy 400 ml mleka, dodajemy nasionka i zagotowujemy je wraz z białą czekoladą. Żółtka ucieramy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz 100 ml mleka. Do masy dolewamy odrobinę zagotowanego mleka, mieszamy i całość przelewamy do garnka z pozostałym mlekiem – energicznie mieszamy, doprowadzając do zagotowania.

2

PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ

Pomarańczę dokładnie szorujemy. Ocieramy skórkę z połowy owocu. Z całej pomarańczy wyciskamy sok. Wylewamy go na patelnię, dodajemy cukier, truskawki oraz otartą skórkę. Konfiturę gotujemy na średnim ogniu aż do uzyskania gęstej konsystencji. Gorący budyń przelewamy do salaterek. Gorącą konfiturę przekładamy na budyń. Podajemy na ciepło lub na zimno!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1300 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

325 kcal

🥑

Tłuszcz

12,1 g

🌾

Węglowodany

47,9 g

🥬

Błonnik

7 g

💪

Białko

7 g

Podobne przepisy

Budyń waniliowo-migdałowy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl