zywieniesportowcow.pl

Zupa ogonowa • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa ogonowa to nieco zapomniana potrawa, która jest prawdziwą kulinarną perełką. Odpowiednio przygotowana zupa z ogonów wołowych zachwyca wyjątkowym smakiem i jego złożonością. Ta potrawa jest przyrządzana od XVII wieku, chociaż jej początków można szukać już w czasach starożytnych. Jak ją zrobić? Poznajcie nasz przepis!

Zupa ogonowa

Zupa ogonowa to nieco zapomniana potrawa, która jest prawdziwą kulinarną perełką. Odpowiednio przygotowana zupa z ogonów wołowych zachwyca wyjątkowym smakiem i jego złożonością. Ta potrawa jest przyrządzana od XVII wieku, chociaż jej początków można szukać już w czasach starożytnych. Jak ją zrobić? Poznajcie nasz przepis!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 2 l
ogony wołowe - 1 kg
cebula - 2 szt.
marchew - 3 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
ziemniak - 5 szt.
pomidory z puszki - 400 ml
czosnek główka - 3 ząbki
wino białe - 100 ml
grzyby suszone - 3 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
liść laurowy - 3 szt.
tymianek świeży - 2 gałązki
sól - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 1 łyżeczka
olej - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.OBSMAŻAMY MIĘSO:
Mięso myjemy i dzielimy na mniejsze porcje, a następnie obsmażamy je w garnku na rozgrzanych 2 łyżkach oleju. Gdy nabierze lekko rumianego koloru, wyciągamy je z garnka i odkładamy na talerz.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Marchew, pietruszkę oraz seler myjemy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy cebulę i czosnek, siekamy.
3.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Do garnka dodajemy łyżkę oleju i podsmażamy na nim cebulę, a po chwili dodajemy resztę warzyw i czosnek. Mieszamy. Gdy warzywa delikatnie zmiękną, całość podlewamy winem i czekamy, aż prawie całkiem odparuje.
4.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW DO GARNKA:
Do garnka wrzucamy ponownie mięso, potem dodajemy także sól, pieprz, tymianek, ziele, liść laurowy i 2 gałązki tymianku i zalewamy wszystko chłodną wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny.
5.DODAJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki myjemy i kroimy w większą kostkę. Dodajemy je do wywaru. Gotujemy przez 15 minut.
6.DODAJEMY POMIDORY:
Do gotującej się zupy dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy przez kolejne 20 minut.
7.PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę rozlewamy do misek i dekorujemy świeżym tymiankiem. Gotowe!
Zupa ogonowa

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OBSMAŻAMY MIĘSO

Mięso myjemy i dzielimy na mniejsze porcje, a następnie obsmażamy je w garnku na rozgrzanych 2 łyżkach oleju. Gdy nabierze lekko rumianego koloru, wyciągamy je z garnka i odkładamy na talerz.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Marchew, pietruszkę oraz seler myjemy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy cebulę i czosnek, siekamy.

3

PODSMAŻAMY WARZYWA

Do garnka dodajemy łyżkę oleju i podsmażamy na nim cebulę, a po chwili dodajemy resztę warzyw i czosnek. Mieszamy. Gdy warzywa delikatnie zmiękną, całość podlewamy winem i czekamy, aż prawie całkiem odparuje.

4

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW DO GARNKA

Do garnka wrzucamy ponownie mięso, potem dodajemy także sól, pieprz, tymianek, ziele, liść laurowy i 2 gałązki tymianku i zalewamy wszystko chłodną wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny.

5

DODAJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki myjemy i kroimy w większą kostkę. Dodajemy je do wywaru. Gotujemy przez 15 minut.

6

DODAJEMY POMIDORY

Do gotującej się zupy dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy przez kolejne 20 minut.

7

PODAJEMY ZUPĘ

Zupę rozlewamy do misek i dekorujemy świeżym tymiankiem. Gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7841 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1306,8 kcal

🥑

Tłuszcz

123,4 g

🌾

Węglowodany

29,7 g

🥬

Błonnik

6,9 g

💪

Białko

19,4 g

Podobne przepisy

Zupa ogonowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl