zywieniesportowcow.pl

Lekka pianka pomarańczowa • przepis • składniki • przygotowanie

Orzeźwiający cytrusowy deser na każdą porę roku, doskonały dla osób dbających o linię!

Lekka pianka pomarańczowa

Orzeźwiający cytrusowy deser na każdą porę roku, doskonały dla osób dbających o linię!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 50 g
grejpfrut - 2 szt.
malina - 70 g
mięta świeża - 2 łyżki
cytryna - 1 szt.
miód - 30 g
pomarańcza - 1 kg
woda - 30 ml
żelatyna - 14 g

Instrukcje przygotowania

1.FILETUJEMY POMARAŃCZE:
Pomarańcze obieramy ifiletujemy. Filety odkładamy na bok, z reszty wyciskamy sok wraz z miąższem, tak by uzyskać 500 ml. Dokładnie blendujemy.
2.NAMACZAMY ŻELATYNĘ:
Żelatynę mieszamy z zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub łaźni wodnej do całkowitego rozpuszczenia.
3.MIESZAMY SOK Z ŻELATYNĄ:
Sok pomarańczowy podgrzewamy do temperatury około 45°C. W razie potrzeby doprawiamy do smaku miodem lub sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy z płynną żelatyną. Studzimy i wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny.
4.MIKSUJEMY GALARETKĘ POMARAŃCZOWĄ:
Stężały mus z pomarańczy przekładamy do misy miksera. Ubijamy na wysokich obrotach, aż powstanie mocno napowietrzona pianka.
5.SERWUJEMY:
Grejpfruty filetujemy. Cząstki cytrusów przekładamy do pucharków. Na wierzch nakładamy porcję pianki pomarańczowej. Dekorujemy świeżymi owocami oraz listkami mięty.
Lekka pianka pomarańczowa

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FILETUJEMY POMARAŃCZE

Pomarańcze obieramy ifiletujemy. Filety odkładamy na bok, z reszty wyciskamy sok wraz z miąższem, tak by uzyskać 500 ml. Dokładnie blendujemy.

2

NAMACZAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę mieszamy z zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub łaźni wodnej do całkowitego rozpuszczenia.

3

MIESZAMY SOK Z ŻELATYNĄ

Sok pomarańczowy podgrzewamy do temperatury około 45°C. W razie potrzeby doprawiamy do smaku miodem lub sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy z płynną żelatyną. Studzimy i wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny.

4

MIKSUJEMY GALARETKĘ POMARAŃCZOWĄ

Stężały mus z pomarańczy przekładamy do misy miksera. Ubijamy na wysokich obrotach, aż powstanie mocno napowietrzona pianka.

5

SERWUJEMY

Grejpfruty filetujemy. Cząstki cytrusów przekładamy do pucharków. Na wierzch nakładamy porcję pianki pomarańczowej. Dekorujemy świeżymi owocami oraz listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

404,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

67,4 kcal

🥑

Tłuszcz

0,3 g

🌾

Węglowodany

15,5 g

🥬

Błonnik

2,9 g

💪

Białko

2,9 g

Podobne przepisy

Lekka pianka pomarańczowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl