zywieniesportowcow.pl

Batoniki z masła orzechowego • przepis • składniki • przygotowanie

Wystarczy tylko dwadzieścia minut, by w prosty sposób wyczarować z masła orzechowego smakowity batonik.

Batoniki z masła orzechowego

Wystarczy tylko dwadzieścia minut, by w prosty sposób wyczarować z masła orzechowego smakowity batonik.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 150 g
czekolada mleczna - 100 g
ciastka pieguski z czekoladą - 75 g
masło orzechowe - 220 g
masło - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.BLENDUJEMY KRUCHE CIASTECZKA:
Ciastka przekładamy do blendera i lekko miksujemy. Dodajemy masło, masło orzechowe i cukier – wszystkie składniki miksujemy, aż się dokładnie połączą.
2.FORMUJEMY MASĘ NA BATONIKI:
Otrzymaną masę przekładamy do płaskiego naczynia o wymiarach ok. 20 x 25 cm, wyłożonego folią spożywczą i mocno dociskając rękoma, wygładzamy powierzchnię masy.
3.PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWĄ POLEWĘ:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, a następnie wylewamy na wierzch orzechowej masy. Naczynie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez mniej więcej 2 godziny.
4.KROIMY BATONIKI:
Schłodzoną masę wyjmujemy z naczynia i kroimy na kawałki wielkości batoników.
Batoniki z masła orzechowego

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BLENDUJEMY KRUCHE CIASTECZKA

Ciastka przekładamy do blendera i lekko miksujemy. Dodajemy masło, masło orzechowe i cukier – wszystkie składniki miksujemy, aż się dokładnie połączą.

2

FORMUJEMY MASĘ NA BATONIKI

Otrzymaną masę przekładamy do płaskiego naczynia o wymiarach ok. 20 x 25 cm, wyłożonego folią spożywczą i mocno dociskając rękoma, wygładzamy powierzchnię masy.

3

PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWĄ POLEWĘ

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, a następnie wylewamy na wierzch orzechowej masy. Naczynie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez mniej więcej 2 godziny.

4

KROIMY BATONIKI

Schłodzoną masę wyjmujemy z naczynia i kroimy na kawałki wielkości batoników.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3414,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

213,4 kcal

🥑

Tłuszcz

14 g

🌾

Węglowodany

17,2 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

4,3 g

Podobne przepisy

Batoniki z masła orzechowego - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl