zywieniesportowcow.pl

Smażony ryż z kalafiora po meksykańsku • przepis • składniki • przygotowanie

Smaki w stylu meksykańskim, które pokochają nie tylko weganie, czyli smażony ryż z kalafiora z mnóstwem warzyw, przypraw i ziół – oto pomysł Kingi na sycący roślinny obiad z charakterem!

Smażony ryż z kalafiora po meksykańsku

Smaki w stylu meksykańskim, które pokochają nie tylko weganie, czyli smażony ryż z kalafiora z mnóstwem warzyw, przypraw i ziół – oto pomysł Kingi na sycący roślinny obiad z charakterem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 125 ml
cebula - 1 szt.
papryka czerwona - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kalafior - 1 szt.
kminek cały - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
sól - 1 szczypta
syrop z agawy - 1 łyżeczka
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
limonka - 1 szt.
sok z limonki - 10 ml
natka pietruszki - 20 g
śmietana wegańska - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodajemy posiekany czosnek. Doprawiamy wędzoną papryką i kminem. Mieszamy i smażymy chwilę, aż smaki i składniki się połączą.
2.ROZDRABNIAMY KALAFIOR:
Kalafior dzielimy na różyczki, przekładamy do naczynia robota i rozdrabniamy, by uzyskać strukturę ryżu.
3.GOTUJEMY RYŻ Z KALAFIORA:
Rozdrobniony kalafior przesmażamy na patelni razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy posiekaną papryczkę chili i smażymy chwilę, aż smaki się połączą.
4.PODAJEMY DANIE:
Gotowy ryż z kalafiora przekładamy do miseczek lub głębokich talerzy. Z wierzchu posypujemy ulubionymi, drobno posiekanymi ziołami, np. pietruszką, miętą i kolendrą.
Smażony ryż z kalafiora po meksykańsku

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodajemy posiekany czosnek. Doprawiamy wędzoną papryką i kminem. Mieszamy i smażymy chwilę, aż smaki i składniki się połączą.

2

ROZDRABNIAMY KALAFIOR

Kalafior dzielimy na różyczki, przekładamy do naczynia robota i rozdrabniamy, by uzyskać strukturę ryżu.

3

GOTUJEMY RYŻ Z KALAFIORA

Rozdrobniony kalafior przesmażamy na patelni razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy posiekaną papryczkę chili i smażymy chwilę, aż smaki się połączą.

4

PODAJEMY DANIE

Gotowy ryż z kalafiora przekładamy do miseczek lub głębokich talerzy. Z wierzchu posypujemy ulubionymi, drobno posiekanymi ziołami, np. pietruszką, miętą i kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

970,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

242,6 kcal

🥑

Tłuszcz

10,0 g

🌾

Węglowodany

35,2 g

🥬

Błonnik

9,2 g

💪

Białko

9,2 g

Podobne przepisy

Smażony ryż z kalafiora po meksykańsku - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl