zywieniesportowcow.pl

Sałatka z bobu z prażoną cebulką • przepis • składniki • przygotowanie

Letnia sałatka z bobem w pesto z prażonej cebulki i pieczonym boczkiem według pomysłu Karola Okrasy. Koniecznie wypróbuj w sezonie na bób!

Sałatka z bobu z prażoną cebulką

Letnia sałatka z bobem w pesto z prażonej cebulki i pieczonym boczkiem według pomysłu Karola Okrasy. Koniecznie wypróbuj w sezonie na bób!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bób - 500 g
pomidorki koktajlowe - 10 szt.
sok z cytryny - 50 ml
sól - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
olej - 250 ml
oliwa z oliwek - 20 ml
natka pietruszki - 2 łyżki
pistacje - 3 łyżki
szalotka - 7 szt.
grana padano, tarty - 2 łyżki
tymianek świeży - 10 g
ząbek czosnku - 1 szt.
boczek wędzony w plastrach - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PESTO Z PRAŻONEJ CEBULKI:
Szalotki kroimy w kostkę i smażymy na ciemnobrązowy kolor na małym ogniu, na patelni z dużą ilością oleju — nie wolno ich przypalić, jedynie maksymalnie wysuszyć. Uprażoną cebulkę odsączamy na ręczniku papierowym i studzimy. W naczyniu malaksera umieszczamy pokrojony w plasterki czosnek, posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku, uprażoną cebulkę i oliwę. Całość delikatnie miksujemy. Dodajemy pistacje, ser i papryczkę chili pokrojona w drobna kostkę. Mieszamy.
2.PIECZEMY BOCZEK:
Boczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni i wysuszy. Odsączamy na ręczniku papierowym.
3.GOTUJEMY BÓB:
Bób gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Jeśli bób jest młody — podajemy go razem ze skórka, jeśli starszy — obieramy. Skrapiamy olejem, podsmażamy chwile na patelni razem z pomidorkami przekrojonymi na pół. Warzywa łączymy z pesto. Skrapiamy sokiem z cytryny.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Sałatkę nakładamy na talerze. Na wierzch kruszymy boczek.
Sałatka z bobu z prażoną cebulką

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PESTO Z PRAŻONEJ CEBULKI

Szalotki kroimy w kostkę i smażymy na ciemnobrązowy kolor na małym ogniu, na patelni z dużą ilością oleju — nie wolno ich przypalić, jedynie maksymalnie wysuszyć. Uprażoną cebulkę odsączamy na ręczniku papierowym i studzimy. W naczyniu malaksera umieszczamy pokrojony w plasterki czosnek, posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku, uprażoną cebulkę i oliwę. Całość delikatnie miksujemy. Dodajemy pistacje, ser i papryczkę chili pokrojona w drobna kostkę. Mieszamy.

2

PIECZEMY BOCZEK

Boczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni i wysuszy. Odsączamy na ręczniku papierowym.

3

GOTUJEMY BÓB

Bób gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Jeśli bób jest młody — podajemy go razem ze skórka, jeśli starszy — obieramy. Skrapiamy olejem, podsmażamy chwile na patelni razem z pomidorkami przekrojonymi na pół. Warzywa łączymy z pesto. Skrapiamy sokiem z cytryny.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę nakładamy na talerze. Na wierzch kruszymy boczek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4366 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1091,5 kcal

🥑

Tłuszcz

66,6 g

🌾

Węglowodany

88,6 g

🥬

Błonnik

41,7 g

💪

Białko

41,7 g

Podobne przepisy

Sałatka z bobu z prażoną cebulką - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl