zywieniesportowcow.pl

Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów • przepis • składniki • przygotowanie

Tuńczyk w panierce z nachosów? Takie połączenie znajdziesz w naszej rybnej zapiekance! Skusisz się?

Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów

Tuńczyk w panierce z nachosów? Takie połączenie znajdziesz w naszej rybnej zapiekance! Skusisz się?

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cukier - 1 szczypta
cukinia - 300 g
pieprz czarny - 1 szczypta
fasola czerwona z puszki - 400 g
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
natka pietruszki - 5 g
sól - 1 szczypta
tuńczyk w oleju - 370 g
pomidory krojone z puszki - 800 g
ser ementaler - 100 g
nachos - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY CEBULĘ I CUKINIĘ:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.
2.PODSMAŻAMY TUŃCZYKA Z WARZYWAMI:
Z tuńczyka odlewamy olej, zostawiając ok. 2 łyżek. Przekładamy na gorącą patelnię i lekko rozdrabniamy łopatką. Dodajemy cebulę i cukinię, wszystko podsmażamy przez 5-8 minut, od czasu do czasu mieszając.
3.GOTUJEMY POMIDORY Z TUŃCZYKIEM:
W międzyczasie pomidory odsączamy na sicie, zbierając sok. Pomidory i koncentrat pomidorowy dodajemy do tuńczyka i dolewamy ok. 200 ml zebranego soku pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 5-10 minut.
4.DODAJEMY FASOLĘ DO TUŃCZYKA:
Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Fasolę odcedzamy na sicie, dobrze płuczemy i odsączamy. Dodajemy wraz z pietruszką do tuńczyka i podgrzewamy przez 3 minuty. Wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia.
5.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Chipsy przekładamy do woreczka do mrożenia i lekko rozgniatamy, rozsypujemy na zapiekance. Całość posypujemy startym serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20 minut, aż będzie chrupiąca.
Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY CEBULĘ I CUKINIĘ

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.

2

PODSMAŻAMY TUŃCZYKA Z WARZYWAMI

Z tuńczyka odlewamy olej, zostawiając ok. 2 łyżek. Przekładamy na gorącą patelnię i lekko rozdrabniamy łopatką. Dodajemy cebulę i cukinię, wszystko podsmażamy przez 5-8 minut, od czasu do czasu mieszając.

3

GOTUJEMY POMIDORY Z TUŃCZYKIEM

W międzyczasie pomidory odsączamy na sicie, zbierając sok. Pomidory i koncentrat pomidorowy dodajemy do tuńczyka i dolewamy ok. 200 ml zebranego soku pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 5-10 minut.

4

DODAJEMY FASOLĘ DO TUŃCZYKA

Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Fasolę odcedzamy na sicie, dobrze płuczemy i odsączamy. Dodajemy wraz z pietruszką do tuńczyka i podgrzewamy przez 3 minuty. Wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia.

5

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Chipsy przekładamy do woreczka do mrożenia i lekko rozgniatamy, rozsypujemy na zapiekance. Całość posypujemy startym serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20 minut, aż będzie chrupiąca.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2238,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

279,8 kcal

🥑

Tłuszcz

9,7 g

🌾

Węglowodany

27,1 g

🥬

Błonnik

23 g

💪

Białko

23 g

Podobne przepisy

Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl