Sałatka z arbuzem i fetą • przepis • składniki • przygotowanie
Tym razem Paweł przygotował prosty przepis bez pieczenia! Słodko-słona sałatka z arbuzem i serem feta to idealna propozycja na cieplejsze dni.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY ARBUZA
Arbuza kroimy na ćwiartki, a następnie w plastry. Odcinamy skórkę i kroimy arbuza w kostkę.
ROBIMY SOS
Do miski wlewamy miód i dodajemy skórkę otartą z połowy limonki. Następnie wyciskamy sok z połowy limonki i dodajemy starty imbir. Dokładamy posiekane listki mięty i mieszamy.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Arbuza delikatnie mieszamy z sosem (trochę sosu zostawiamy na koniec). Ser feta kroimy w kostkę. Na talerz wykładamy kawałki arbuza, na wierzch kładziemy ser feta i polewamy resztą sosu. Dekorujemy listkami mięty i posypujemy pestkami dyni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
680,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
680,8 kcal
Tłuszcz
45,4 g
Węglowodany
40,7 g
Błonnik
31,4 g
Białko
31,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Amerykańskie śniadanie: bacon pancakes i apple pie smoothie
Słodkie i słone smaki w odsłonie inspirowanej Ameryką polecają się na tematyczne śniadanie! Przygotuj puszyste pancakes i podaj je z pożywnym koktajlem o smaku szarlotki.

Agrestowe ciasto jogurtowe z płatkami owsianymi
Lekkie ciasto jogurtowe z agrestem i płatkami owsianymi - przygotuj je we własnej kuchni!

Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem
Co wyróżnia to danie? Prostota oraz to, że smakuje każdemu! Idealnie sprawdzi się na imprezie lub jako danie typu lunch box.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Słoneczny łosoś
Łosoś zasługuje na szlachetną, ale wyrazistą oprawę. Podaj go z pomidorami, cukinią i aromatycznymi przyprawami.

Proteinowy wrap z serka wiejskiego
Dobre danie pełne białka idealne dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Dostarczy niezbędnych wartości odżywczych i pysznie smakuje.

Krokiety z mięsem
Krokiet z mięsem to jedna z tych klasycznych potraw, które kojarzą się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Ta chrupiąca przekąska znana jest w wielu krajach — od tradycyjnych polskich krokietów aż po hiszpańskie croquetas. Wariacji na temat tego przysmaku jest wiele. Poznaj nasz sposób na klasyczne krokiety z mięsem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hreczanyki z wegańską okrasą
Odkrywaj prawdziwe przepisy regionalnej polskiej kuchni! Spróbuj, jak smakują hreczanyki – podkarpackie kotleciki z kaszą gryczaną, które Karol przygotował w wegetariańskiej odsłonie!

Brzoskwiniowe smoothie z arbuzem i winogronami
Sok winogronowy to pyszna podstawa smoothie. Dodaj kilka owoców i wyśmienity smak gwarantowany!

Sernikoblondie z owocami
Dzięki przepisowi Pawła dowiemy się, jak połączyć ciasto z białą czekoladą, czyli blondie, z pysznym sernikiem i świeżymi owocami! Upiecz sernikoblondie i przekonaj się, jak smakuje!