zywieniesportowcow.pl

Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia • przepis • składniki • przygotowanie

Łosoś z grilla… Czemu nie! A już na pewno w postaci oryginalnych szaszłyków z marynatą i soczystymi cząstkami limonki.

Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia

Łosoś z grilla… Czemu nie! A już na pewno w postaci oryginalnych szaszłyków z marynatą i soczystymi cząstkami limonki.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

limonka - 6 szt.
łosoś filet, bez skóry - 700 g
papryczka chili czerwona - 2 szt.
kminek mielony - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sok z limonki - 20 ml
sok ananasowy - 4 łyżki
kolendra świeża - 10 g
tequila - 1 łyżka
ząbek czosnku - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MARYNATA ZĄBKI CZOSNKU:
drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
2.PAPRYCZKI CHILLI (MOŻEMY:
z pestkami) i gałazki kolendry drobno siekamy (powinniśmy mieć ok. 2 ŁYŻEK POSIEKANEJ: kolendry).
3.WSZYSTKIE SKŁADNIKI MARYNATY:
dokładnie mieszamy.
4.WSKAZÓWKA:
MOŻEMY UŻYĆ: soku z ananasa z puszki lub świeżego.
5.ŁOSOŚ ŁOSOSIA KROIMY:
w dużą kostkę, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
6.KOSTKI ŁOSOSIA NABIJAMY:
na szpikulce do szaszłyków na przemian z cząstkami limonki.
7.GRILLUJEMY 3 MINUTY:
z każdej strony.
8.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
z plastrami ananasa.
9.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNATA ZĄBKI CZOSNKU

drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.

2

PAPRYCZKI CHILLI (MOŻEMY

z pestkami) i gałazki kolendry drobno siekamy (powinniśmy mieć ok. 2 ŁYŻEK POSIEKANEJ: kolendry).

3

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MARYNATY

dokładnie mieszamy.

4

WSKAZÓWKA

MOŻEMY UŻYĆ: soku z ananasa z puszki lub świeżego.

5

ŁOSOŚ ŁOSOSIA KROIMY

w dużą kostkę, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

6

KOSTKI ŁOSOSIA NABIJAMY

na szpikulce do szaszłyków na przemian z cząstkami limonki.

7

GRILLUJEMY 3 MINUTY

z każdej strony.

8

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

z plastrami ananasa.

9

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1826,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

456,7 kcal

🥑

Tłuszcz

28,7 g

🌾

Węglowodany

13,1 g

🥬

Błonnik

37,0 g

💪

Białko

37,0 g

Podobne przepisy

Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl