Łupacz z salsą pomidorową • przepis • składniki • przygotowanie
Smaczna ryba podana w towarzystwie warzyw. Wypróbuj przepis na łupacza z salsą pomidorową!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki. Czosnek kroimy w plasterki. Pietruszkę i małą cebulę drobno siekamy. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Odstawiamy do przegryzienia się smaków.
MARYNUJEMY FILETY
Filety myjemy, osuszamy. Z połowy sparzonej i wyszorowanej pomarańczy ścieramy skórkę. Łączymy z wyciśniętym sokiem. Dodajemy miód, oliwę z oliwek – mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny. Filety wkładamy do marynaty na około 15 minut.
SMAŻYMY RYBĘ
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z obu stron, od czasu do czasu polewając marynatą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
809,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
202,3 kcal
Tłuszcz
1,9 g
Węglowodany
18,1 g
Błonnik
26,6 g
Białko
26,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cynamonowe tosty z chałki
Jak podarować drugie, słodkie życie wyschniętej chałce? Wystarczy usmażyć ją na maśle, udekorować karmelizowanymi owocami i posypać pistacjami!

Sałatka wiosenna
Sałatka wiosenna z nowalijkami to doskonały sposób na wprowadzenie świeżości i lekkości do codziennych posiłków. Ta kolorowa sałatka to propozycja idealna dla tych, którzy pragną cieszyć się smakiem sezonowych warzyw już od marca! Odkryj razem z nami, jak szybko i łatwo można przygotować sałatkę wiosenną!

Pozytywnie zakręcone bananowe smoothie
Pożywny mleczny koktajl to idealny dodatek do śniadania lub podwieczorku. Jego słodki bananowy smak uwielbiają i dzieci, i dorośli.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z chrupiącymi ziemniakami
Ta pyszna, sycąca sałatka na bazie pieczonych młodych ziemniaków to świeże warzywa, koper i delikatny sos typu sour cream – wszystko to tworzy letnią kompozycję pełną smaku.

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Przepyszne paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kapustą i grzybami. Będą idealnym dodatkiem do domowego barszczu lub samodzielną przekąską.

Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ubijany ganasz
Szukasz nowej metody dekoracji tortów? Koniecznie wypróbuj przepis na ubijany ganasz! Ten pyszny, czekoladowy krem, który dzięki ubijaniu z masłem staje się niezwykle puszysty, będzie idealną dekoracją wielu tortów.

Kłos z ciasta francuskiego
Chrupiący i pełen przepysznych dodatków kłos z ciasta francuskiego z burratą, gotowaną szynką z truflami, oprószony parmezanem. To świetny pomysł na niejedną imprezę!

Burek ze szpinakiem
Ciasto filo wypełnione nadzieniem szpinakowym z dodatkiem sera feta, to śródziemnomorski przysmak nazwany burkiem. Przygotuj go według przepisu Kingi.