Zakwas na żurek • przepis • składniki • przygotowanie
Niech ta Wielkanoc będzie pełna tradycyjnych smaków! Przygotuj zakwas według przepisu Karola i wykorzystaj go jako bazę pysznego żurku!

Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY MĄKĘ Z WODĄ
Mąkę przesypujemy do umytego, dobrze wyparzonego słoja i zalewamy wodą. Dokładnie mieszamy.
PRZYPRAWIAMY ZAKWAS
Do roztworu mąki i wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek oraz suchą skórkę odciętą z kromki razowego chleba.
ODSTAWIAMY ZAKWAS
Słój nakrywamy lnianą ściereczką, obwiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
805,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
100,7 kcal
Tłuszcz
0,6 g
Węglowodany
21,5 g
Błonnik
3,4 g
Białko
3,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!

Halibutowe kąski w ziołowym cieście
Kawałki halibuta podane z domowym sosem słodko-kwaśnym świetnie sprawdzą się podczas spotkania z przyjaciółmi!

Roladki z szynki w sosie grzybowym
Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Serowe placuszki z sosem malinowym
Puszyste twarogowe placuszki z intensywnie malinowym sosem z dodatkiem wina. Sprawdź smakowity przepis Pawła!

Wegańskie gofry dyniowe
Dynia i cynamon w deserowej odsłonie? Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie gofry dyniowe jesienny sezon w kuchni zaczniesz w słodkim stylu!

Spaghetti z sosem z awokado
Wypróbuj pomysł Kingi na bezglutenowy, zielony makaron! Zobacz, jak przygotować sos z awokado, i rozsmakuj się w tym połączeniu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bitki z szynki z dzika
Naucz się przyrządzać dziczyznę z Kuchnią Lidla! Wypróbuj przepis na doskonałe bitki z szynki z dzika!

Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
Tradycyjne greckie danie, którego trzeba spróbować. To bogactwo składników i prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Pstrąg łososiowy z orzechową fasolką
Pyszna ryba podana na fasolce szparagowej otoczonej delikatną śmietanką z kawałkami chrupiących orzechów laskowych.