zywieniesportowcow.pl

Pasta z wędzonej makreli • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli pasta rybna, to tylko taka z wędzonej makreli, z dodatkiem koperku, szczypiorku i kiszonego ogórka. Sprawdź, jak prosto i szybko można ją przygotować!

Pasta z wędzonej makreli

Jeśli pasta rybna, to tylko taka z wędzonej makreli, z dodatkiem koperku, szczypiorku i kiszonego ogórka. Sprawdź, jak prosto i szybko można ją przygotować!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

sok z cytryny - 1 łyżka
jajko - 2 szt.
świeży koperek - 3 łyżki
majonez - 4 łyżki
ogórek kiszony - 2 szt.
pieprz czarny - 1 łyżka
sól - 1 łyżka
szczypior cebuli - 0,5 szt.
makrela wędzona - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTOWANIE JAJEK:
Do pojemnika miksującego wlać 500 ml wody. Jajka włożyć do wkładu do gotowania i gotować (z zatkniętą miarką) na twardo, ustawiwszy programgotowanie na parze/15 minut.
2.PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW:
Obrać makrelę ze skóry i ości, podzielić na kawałki. Szczypiorek i koperek umyć, osuszyć. Szczypiorek drobno pokroić, z koperku oberwać czubki listków i je posiekać. Ogórki przekroić wzdłuż na pół. Jajka zahartować zimną wodą, obrać, przekroić na pół. Umyć i osuszyć pojemnik.
3.ROZDRABNIANIE I ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW:
Makrelę z jajkami i ogórkamirozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 8. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać majonez, 1 łyżkę szczypiorku i 1 łyżkę koperku,mieszać wszystko (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 3. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, na koniecmieszać (z zatkniętą miarką) 6 sekund/prędkość 2.
4.PODANIE PASTY Z MAKRELI:
Pastę z makreli przełożyć do miski, posypać pozostałymi ziołami, podać z grzankami z chleba na zakwasie.
Pasta z wędzonej makreli

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTOWANIE JAJEK

Do pojemnika miksującego wlać 500 ml wody. Jajka włożyć do wkładu do gotowania i gotować (z zatkniętą miarką) na twardo, ustawiwszy programgotowanie na parze/15 minut.

2

PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW

Obrać makrelę ze skóry i ości, podzielić na kawałki. Szczypiorek i koperek umyć, osuszyć. Szczypiorek drobno pokroić, z koperku oberwać czubki listków i je posiekać. Ogórki przekroić wzdłuż na pół. Jajka zahartować zimną wodą, obrać, przekroić na pół. Umyć i osuszyć pojemnik.

3

ROZDRABNIANIE I ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW

Makrelę z jajkami i ogórkamirozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 8. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać majonez, 1 łyżkę szczypiorku i 1 łyżkę koperku,mieszać wszystko (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 3. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, na koniecmieszać (z zatkniętą miarką) 6 sekund/prędkość 2.

4

PODANIE PASTY Z MAKRELI

Pastę z makreli przełożyć do miski, posypać pozostałymi ziołami, podać z grzankami z chleba na zakwasie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

861,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

172,3 kcal

🥑

Tłuszcz

15 g

🌾

Węglowodany

1,5 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy

Pasta z wędzonej makreli - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl