zywieniesportowcow.pl

Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis na ekspresowy bigos z młodej kapusty! To doskonały pomysł na rodzinny obiad.

Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą

Wypróbuj przepis na ekspresowy bigos z młodej kapusty! To doskonały pomysł na rodzinny obiad.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 1 szt.
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kiełbasa śląska - 200 g
liść laurowy - 3 szt.
miód - 1 łyżka
ocet winny, biały - 2 łyżki
mięso wieprzowe schab - 500 g
smalec - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 2 łyżki
ziele angielskie - 4 szt.
żurawina suszona - 40 g
kapusta kwaszona - 200 g
mąka pszenna - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY MIĘSO I WARZYWA:
Rozgrzewamy naczynie żeliwne. Schab kroimy w paski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek w plastry. Do naczynia dodajemy smalec. Wrzucamy schab i podsmażamy, następnie odkładamy na bok. Wrzucamy czosnek, cebulę i pokrojoną kiełbasę. Całość podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem, następnie odkładamy na bok.
2.DUSIMY BIGOS:
Do garnka ponownie dodajemy smalec. Gdy się roztopi, dodajemy kapustę kiszoną, doprawiamy majerankiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i 1 łyżką miodu. Mieszamy. Dodajemy pół szklanki wody i pokrojoną młodą kapustę. Następnie dodajemy 1 łyżkę smalcu, sól i pieprz. Dusimy bigos na wolnym ogniu przez około 20-30 minut. W trakcie duszenia bigos podlewamy odrobiną wody.
3.DOPRAWIAMY BIGOS:
Pod koniec duszenia do bigosu dodajemy suszone żurawiny. Na koniec dodajemy podsmażony schab, kiełbasę, cebulę i czosnek. Doprawiamy do smaku octem winnym, solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy smalec i dodajemy 1 łyżeczkę mąki. Zasmażkę dodajemy do bigosu, mieszamy i podajemy.
Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY MIĘSO I WARZYWA

Rozgrzewamy naczynie żeliwne. Schab kroimy w paski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek w plastry. Do naczynia dodajemy smalec. Wrzucamy schab i podsmażamy, następnie odkładamy na bok. Wrzucamy czosnek, cebulę i pokrojoną kiełbasę. Całość podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem, następnie odkładamy na bok.

2

DUSIMY BIGOS

Do garnka ponownie dodajemy smalec. Gdy się roztopi, dodajemy kapustę kiszoną, doprawiamy majerankiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i 1 łyżką miodu. Mieszamy. Dodajemy pół szklanki wody i pokrojoną młodą kapustę. Następnie dodajemy 1 łyżkę smalcu, sól i pieprz. Dusimy bigos na wolnym ogniu przez około 20-30 minut. W trakcie duszenia bigos podlewamy odrobiną wody.

3

DOPRAWIAMY BIGOS

Pod koniec duszenia do bigosu dodajemy suszone żurawiny. Na koniec dodajemy podsmażony schab, kiełbasę, cebulę i czosnek. Doprawiamy do smaku octem winnym, solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy smalec i dodajemy 1 łyżeczkę mąki. Zasmażkę dodajemy do bigosu, mieszamy i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2293,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

573,3 kcal

🥑

Tłuszcz

28,7 g

🌾

Węglowodany

38,4 g

🥬

Błonnik

11,1 g

💪

Białko

36,3 g

Podobne przepisy

Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl