zywieniesportowcow.pl

Schab z pesto bazyliowym na bagietce • przepis • składniki • przygotowanie

Schab przygotowany w tak oryginalny sposób zachwyci wszystkich smakiem i sposobem podania. Wykorzystaj przepis Karola i poszerz swoje menu o to wyjątkowe danie!

Schab z pesto bazyliowym na bagietce

Schab przygotowany w tak oryginalny sposób zachwyci wszystkich smakiem i sposobem podania. Wykorzystaj przepis Karola i poszerz swoje menu o to wyjątkowe danie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

anchois - 1 szt.
cebula - 2 szt.
grana padano - 50 g
bagietka - 2 szt.
natka pietruszki - 2 łyżki
olej rzepakowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 100 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
bazylia świeża - 4 łyżki
mięso wieprzowe schab - 500 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY CEBULĘ:
Cebulę kroimy w piórka i smażymy dość długo, na niezbyt dużym ogniu, aż zbrązowieje.
2.PRZYGOTOWUJEMY PESTO BAZYLIOWE:
Bazylię, czosnek, natkę pietruszki, grana padano i anchovies, miksujemy w blenderze z dodatkiem oliwy z oliwek na gęstą masę.
3.PODPIEKAMY BAGIETKĘ:
Bagietkę przekrawamy na pół, polewamy oliwą z oliwek i podpiekamy w piekarniku na złoty kolor.
4.MARYNUJEMY I SMAŻYMY SCHAB:
Schab rozbijamy tłuczkiem na grubość kilku milimetrów. Marynujemy w oliwie z oliwek, przyprawiamy lekko pieprzem. Smażymy krótko na rozgrzanej patelni grillowej, już bez dodatku innego tłuszczu.
5.PODAJEMY DANIE:
Bagietkę smarujemy grubo pesto i układamy na niej ciepłe plastry schaby, złożone na pół. Na schabie układamy usmażoną cebulę. Składamy bagietkę. Podajemy na ciepło, bądź zimno.
Schab z pesto bazyliowym na bagietce

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY CEBULĘ

Cebulę kroimy w piórka i smażymy dość długo, na niezbyt dużym ogniu, aż zbrązowieje.

2

PRZYGOTOWUJEMY PESTO BAZYLIOWE

Bazylię, czosnek, natkę pietruszki, grana padano i anchovies, miksujemy w blenderze z dodatkiem oliwy z oliwek na gęstą masę.

3

PODPIEKAMY BAGIETKĘ

Bagietkę przekrawamy na pół, polewamy oliwą z oliwek i podpiekamy w piekarniku na złoty kolor.

4

MARYNUJEMY I SMAŻYMY SCHAB

Schab rozbijamy tłuczkiem na grubość kilku milimetrów. Marynujemy w oliwie z oliwek, przyprawiamy lekko pieprzem. Smażymy krótko na rozgrzanej patelni grillowej, już bez dodatku innego tłuszczu.

5

PODAJEMY DANIE

Bagietkę smarujemy grubo pesto i układamy na niej ciepłe plastry schaby, złożone na pół. Na schabie układamy usmażoną cebulę. Składamy bagietkę. Podajemy na ciepło, bądź zimno.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2872,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1436,5 kcal

🥑

Tłuszcz

78,9 g

🌾

Węglowodany

91,2 g

🥬

Błonnik

7,8 g

💪

Białko

73,8 g

Podobne przepisy

Schab z pesto bazyliowym na bagietce - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl