zywieniesportowcow.pl

„Podwodne” rogaliki migdałowe • przepis • składniki • przygotowanie

Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!

„Podwodne” rogaliki migdałowe

Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 6 g
drożdże świeże - 40 g
jajko - 1 szt.
masło - 250 g
mleko - 3 łyżki
śmietana 18% - 1 łyżka
mąka pszenna - 0,5 kg
cukier puder - 100 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
mąka migdałowa - 200 g
żółtko jaja kurzego - 1 łyżka
migdały płatki - 3 łyżki
śmietana 12% - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MĄKĘ PRZESIEWAMY,:
drożdże rozkruszamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na jednolite ciasto.
2.ZAWIJAMY W LNIANĄ:
lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy do sporego naczynia (miski, zlewozmywaka) wypełnionego zimną wodą tak, aby ciasto było całe dokładnie zanurzone.
3.CIASTO JEST GOTOWE:
do formowania rogalików, gdy wypłynie na wierzch.
4.SKŁADNIKI NADZIENIA MIGDAŁY,:
cukier puder, śmietana, cukier waniliowy dokładnie mieszamy.
5.GDY CIASTO WYPŁYNIE,:
wyrabiamy je jeszcze chwilę, podsypując mąką.
6.DZIELIMY NA 3-4:
części, każdą rozwałkowujemy w koło i dzielimy na trójkąty.
7.NA KAŻDYM TRÓJKĄCIE:
ciasta kładziemy farsz i zwijamy rogaliki.
8.SMARUJEMY Z WIERZCHU:
żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypujemy płatkami migdałów.
9.PIECZEMY W 180:
st.
10.C PRZEZ OKOŁO:
20 minut.
„Podwodne” rogaliki migdałowe

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MĄKĘ PRZESIEWAMY,

drożdże rozkruszamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na jednolite ciasto.

2

ZAWIJAMY W LNIANĄ

lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy do sporego naczynia (miski, zlewozmywaka) wypełnionego zimną wodą tak, aby ciasto było całe dokładnie zanurzone.

3

CIASTO JEST GOTOWE

do formowania rogalików, gdy wypłynie na wierzch.

4

SKŁADNIKI NADZIENIA MIGDAŁY,

cukier puder, śmietana, cukier waniliowy dokładnie mieszamy.

5

GDY CIASTO WYPŁYNIE,

wyrabiamy je jeszcze chwilę, podsypując mąką.

6

DZIELIMY NA 3-4

części, każdą rozwałkowujemy w koło i dzielimy na trójkąty.

7

NA KAŻDYM TRÓJKĄCIE

ciasta kładziemy farsz i zwijamy rogaliki.

8

SMARUJEMY Z WIERZCHU

żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypujemy płatkami migdałów.

9

PIECZEMY W 180

st.

10

C PRZEZ OKOŁO

20 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4098 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

341,5 kcal

🥑

Tłuszcz

28,4 g

🌾

Węglowodany

13,8 g

🥬

Błonnik

6 g

💪

Białko

6 g

Podobne przepisy

„Podwodne” rogaliki migdałowe - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl