zywieniesportowcow.pl

Kalarepa faszerowana grochem • przepis • składniki • przygotowanie

Kalarepa faszerowana grochem, szpinakiem, fetą i innymi aromatycznymi dodatkami to idealny pomysł na wiosenny obiad. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Kalarepa faszerowana grochem

Kalarepa faszerowana grochem, szpinakiem, fetą i innymi aromatycznymi dodatkami to idealny pomysł na wiosenny obiad. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kalarepa - 4 szt.
groch łuskany - 90 g
szpinak świeży - 3 garście
kasza kuskus - 70 g
cebula - 1 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
bulion warzywny - 250 ml
ser feta - 100 g
bazylia świeża - 1 garść
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
piramidka smaku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY KALAREPY:
Kalarepy dokładnie myjemy, odcinamy ok. 1 cm z ich górnej części. Wydrążamy środek i odkładamy go na później. Tak przygotowane warzywa smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieczemy przez ok. 20 minut.
2.GOTUJEMY GROCH:
W garnku umieszczamy groch i piramidkę smaku. Zalewamy je 1 l wody i gotujemy przez ok. 40 minut, aż groch będzie miękki. Następnie wyławiamy piramidkę z wody i odcedzamy groch.
3.GOTUJEMY NADZIENIE:
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, a czosnek siekamy. Na dnie rondla rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i szklimy na niej cebulę z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy czosnek, szpinak, wydrążoną część kalarepy i kuskus, całość zalewamy bulionem. Rondel przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy groch i dokładnie mieszamy.
4.NADZIEWAMY I PODPIEKAMY KALAREPY:
Do farszu dodajemy pokruszoną fetę, 1 łyżkę oliwy i posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i przekładamy do wydrążonych kalarep. Warzywa ponownie zapiekamy przez ok. 10 minut, aż farsz się delikatnie zarumieni.
Kalarepa faszerowana grochem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY KALAREPY

Kalarepy dokładnie myjemy, odcinamy ok. 1 cm z ich górnej części. Wydrążamy środek i odkładamy go na później. Tak przygotowane warzywa smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieczemy przez ok. 20 minut.

2

GOTUJEMY GROCH

W garnku umieszczamy groch i piramidkę smaku. Zalewamy je 1 l wody i gotujemy przez ok. 40 minut, aż groch będzie miękki. Następnie wyławiamy piramidkę z wody i odcedzamy groch.

3

GOTUJEMY NADZIENIE

Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, a czosnek siekamy. Na dnie rondla rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i szklimy na niej cebulę z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy czosnek, szpinak, wydrążoną część kalarepy i kuskus, całość zalewamy bulionem. Rondel przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy groch i dokładnie mieszamy.

4

NADZIEWAMY I PODPIEKAMY KALAREPY

Do farszu dodajemy pokruszoną fetę, 1 łyżkę oliwy i posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i przekładamy do wydrążonych kalarep. Warzywa ponownie zapiekamy przez ok. 10 minut, aż farsz się delikatnie zarumieni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1439,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

359,8 kcal

🥑

Tłuszcz

9,4 g

🌾

Węglowodany

55,6 g

🥬

Błonnik

18,3 g

💪

Białko

18,3 g

Podobne przepisy

Kalarepa faszerowana grochem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl