Kalarepa faszerowana grochem • przepis • składniki • przygotowanie
Kalarepa faszerowana grochem, szpinakiem, fetą i innymi aromatycznymi dodatkami to idealny pomysł na wiosenny obiad. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY KALAREPY
Kalarepy dokładnie myjemy, odcinamy ok. 1 cm z ich górnej części. Wydrążamy środek i odkładamy go na później. Tak przygotowane warzywa smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieczemy przez ok. 20 minut.
GOTUJEMY GROCH
W garnku umieszczamy groch i piramidkę smaku. Zalewamy je 1 l wody i gotujemy przez ok. 40 minut, aż groch będzie miękki. Następnie wyławiamy piramidkę z wody i odcedzamy groch.
GOTUJEMY NADZIENIE
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, a czosnek siekamy. Na dnie rondla rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i szklimy na niej cebulę z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy czosnek, szpinak, wydrążoną część kalarepy i kuskus, całość zalewamy bulionem. Rondel przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy groch i dokładnie mieszamy.
NADZIEWAMY I PODPIEKAMY KALAREPY
Do farszu dodajemy pokruszoną fetę, 1 łyżkę oliwy i posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i przekładamy do wydrążonych kalarep. Warzywa ponownie zapiekamy przez ok. 10 minut, aż farsz się delikatnie zarumieni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1439,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
359,8 kcal
Tłuszcz
9,4 g
Węglowodany
55,6 g
Błonnik
18,3 g
Białko
18,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Agrestowe ciasto jogurtowe z płatkami owsianymi
Lekkie ciasto jogurtowe z agrestem i płatkami owsianymi - przygotuj je we własnej kuchni!

Smażona minisałata rzymska
Smażona minisałata rzymska z dodatkiem aromatycznego sosu na bazie jogurtu greckiego i prażonej, lekko ostrej ciecierzycy. Wypróbuj ten pyszny przepis na szybki wegetariański obiad!

Frytki z halloumi z sosem tzatziki
Wspaniały smak sera halloumi zamknięty w pysznych i prostych frytkach zachwyci każdego miłośnika greckiej kuchni! Wykorzystaj przepis Kingi i podaj je z sosem tzatziki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Frittata z boczkiem i młodą kapustą
Pełna posmaku wędzonki frittata z młodą kapustą, przygotowana na jednej patelni i zapiekana w piekarniku. Podana z nowalijkami będzie nie tylko pyszna, ale też wiosenna i świeża.

Placuszki jogurtowe z musem wiśniowo-jabłkowym
Szukasz pomysłu na drugie śniadanie dla całej rodziny lub czegoś pysznego dla swojego malucha? Spróbuj delikatnych i puszystych placuszków jogurtowych z musem wiśniowo-jabłkowym. Łatwe, szybkie i pyszne!

ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
Rozgrzewający kompot z rabarbarem i truskawkami z dodatkiem aromatycznych przypraw – goździków, kardamonu i imbiru. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Indyk w sosie czekoladowym
Nietypowy przepis Okrasy na indyka w sosie czekoladowym – koniecznie przygotuj to danie!

Wegańskie kofty z grilla
Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.

Pizza na spodzie z kalafiora
Pizza to nie tylko tradycyjne ciasto. Możesz przygotować ją także na warzywnym spodzie, np. z kalafiora. Wypróbuj nowoczesny sposób na pizzę w wersji Kingi!