zywieniesportowcow.pl

Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne ciasteczka na bazie tartej marchewki i płatków owsianych, a do tego słodki sos owocowy. Pomysł na zdrowy deser!

Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową

Pyszne ciasteczka na bazie tartej marchewki i płatków owsianych, a do tego słodki sos owocowy. Pomysł na zdrowy deser!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
łatwy

Składniki

konfitura truskawkowa - 220 g
maliny mrożone - 200 g
cukier trzcinowy - 90 g
marchew - 100 g
masło - 120 g
płatki owsiane - 40 g
proszek do pieczenia - 3 g
mąka pszenna - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ OBRANĄ:
marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odłóż na sitko do obciekania.
2.PRZYGOTUJ TARKĘ O:
drobnych oczkach 2 sitka o drobnych oczkach folię spożywczą wałek piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C radełko do wycinania ciasteczek Konfitura truskawkowo-malinowa Konfiturę z malinami smażymy na patelni do momentu całkowitego odparowania soku.
3.MARKIZY STARTĄ MARCHEW:
dokładnie odciskamy z soku i łączymy w misce z mąką przesianą przez sitko, masłem pokrojonym w kostkę i pozostałymi składnikami na markizy.
4.DOKŁADNIE ZAGNIATAMY CIASTO,:
zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy 1 godzinę w lodówce.
5.CIASTO PONOWNIE ZAGNIATAMY,:
podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.
6.ZA POMOCĄ RADEŁKA:
wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7.PIECZEMY OKOŁO 15:
minut w temp.
8.180 °C (DO:
zrumienienia). STUDZIMY.
9.CIASTKA SKŁADAMY ZE:
sobą parami, przekładając je ciepłą konfiturą.
Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 30

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ OBRANĄ

marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odłóż na sitko do obciekania.

2

PRZYGOTUJ TARKĘ O

drobnych oczkach 2 sitka o drobnych oczkach folię spożywczą wałek piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C radełko do wycinania ciasteczek Konfitura truskawkowo-malinowa Konfiturę z malinami smażymy na patelni do momentu całkowitego odparowania soku.

3

MARKIZY STARTĄ MARCHEW

dokładnie odciskamy z soku i łączymy w misce z mąką przesianą przez sitko, masłem pokrojonym w kostkę i pozostałymi składnikami na markizy.

4

DOKŁADNIE ZAGNIATAMY CIASTO,

zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy 1 godzinę w lodówce.

5

CIASTO PONOWNIE ZAGNIATAMY,

podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.

6

ZA POMOCĄ RADEŁKA

wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

7

PIECZEMY OKOŁO 15

minut w temp.

8

180 °C (DO

zrumienienia). STUDZIMY.

9

CIASTKA SKŁADAMY ZE

sobą parami, przekładając je ciepłą konfiturą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2469 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

82,3 kcal

🥑

Tłuszcz

3,6 g

🌾

Węglowodany

12,1 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

0,8 g

Podobne przepisy

Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl