zywieniesportowcow.pl

Zupa w stylu azjatyckim • przepis • składniki • przygotowanie

Zasmakuj Azji w jednym z jej najlepszych kulinarnych wydań! Aromatyczna zupa z krewetkami to dobry pomysł na wspaniały obiad. Spróbuj i daj się przekonać!

Zupa w stylu azjatyckim

Zasmakuj Azji w jednym z jej najlepszych kulinarnych wydań! Aromatyczna zupa z krewetkami to dobry pomysł na wspaniały obiad. Spróbuj i daj się przekonać!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion drobiowy - 300 ml
cebula - 1 szt.
cukier kokosowy - 1 łyżka
groszek cukrowy - 150 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
napój kokosowy - 500 ml
papryczka chili czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sos sojowy - 1 łyżka
Szpinak Baby - 70 g
żółta pasta curry - 1 łyżka
czarnuszka - 15 g
cebula dymka - 1 szt.
limonka - 1 szt.
makaron ryżowy - 70 g
ząbek czosnku - 2 szt.
krewetki - 720 g
masło - 30 g
natka pietruszki - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 szt.
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Oliwę rozgrzewamy w dużym rondlu. Obsmażamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną papryczkę chili. Smażymy przez 2 minuty i dodajemy złotą pastę curry oraz koncentrat pomidorowy. Całość smażymy kolejne 2 minuty na średnim ogniu.
2.DODAJEMY NAPÓJ KOKOSOWY I BULION:
Napój kokosowy i bulion dodajemy do rondla. Dodajemy cukier kokosowy, sos sojowy, sól i pieprz.
3.DODAJEMY POZOSTAŁE WARZYWA:
Paprykę pokrojoną w paski, szpinak i groszek cukrowy dodajemy do pozostałych składników. Gotujemy przez 5 minut.
4.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5.PRZYGOTOWUJEMY KREWETKI:
Oczyszczone krewetki podsmażamy na oliwie do zarumienienia. Przewracamy na drugą stronę i dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość solimy. Smażymy przez 2 minuty. Dodajemy masło i posiekaną pietruszkę.
6.PODAJEMY ZUPĘ:
Krewetki dodajemy do zupy. W miskach układamy ugotowany makaron ryżowy. Zalewamy makaron zupą, posypujemy czarnuszką i pokrojoną dymką. Podajemy z ćwiartkami limonki.
Zupa w stylu azjatyckim

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Oliwę rozgrzewamy w dużym rondlu. Obsmażamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną papryczkę chili. Smażymy przez 2 minuty i dodajemy złotą pastę curry oraz koncentrat pomidorowy. Całość smażymy kolejne 2 minuty na średnim ogniu.

2

DODAJEMY NAPÓJ KOKOSOWY I BULION

Napój kokosowy i bulion dodajemy do rondla. Dodajemy cukier kokosowy, sos sojowy, sól i pieprz.

3

DODAJEMY POZOSTAŁE WARZYWA

Paprykę pokrojoną w paski, szpinak i groszek cukrowy dodajemy do pozostałych składników. Gotujemy przez 5 minut.

4

GOTUJEMY MAKARON

Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5

PRZYGOTOWUJEMY KREWETKI

Oczyszczone krewetki podsmażamy na oliwie do zarumienienia. Przewracamy na drugą stronę i dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość solimy. Smażymy przez 2 minuty. Dodajemy masło i posiekaną pietruszkę.

6

PODAJEMY ZUPĘ

Krewetki dodajemy do zupy. W miskach układamy ugotowany makaron ryżowy. Zalewamy makaron zupą, posypujemy czarnuszką i pokrojoną dymką. Podajemy z ćwiartkami limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1701 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

425,3 kcal

🥑

Tłuszcz

17,5 g

🌾

Węglowodany

38,7 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

31,1 g

Podobne przepisy

Zupa w stylu azjatyckim - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl