Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny • przepis • składniki • przygotowanie
Śliwki sprawdzą się idealnie także w formie zupy. Przygotuj ją z prostymi kluskami z semoliny.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚLIWKI GOTUJEMY W WINIE
Śliwki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Zagotowujemy z czerwonym winem, sokiem jabłkowym, 80 g brązowego cukru i 0,5 łyżeczki cynamonu. Gotujemy pod przykryciem przez 25 minut, aż będą miękkie.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLUSKI
Zagotowujemy mleko z masłem, 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Zdejmujemy z ognia i dosypujemy semolinę, mieszając. Przekładamy do miski, dodajemy jajko i mieszamy trzepaczką.
GOTUJEMY KLUSKI
Za pomocą 2 łyżeczek odrywamy małe kawałki masy i gotujemy w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody przez ok. 5 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
928,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
232,1 kcal
Tłuszcz
5,1 g
Węglowodany
39 g
Błonnik
3,4 g
Białko
3,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
Puszyste ciasto, lekko kwaśne wiśnie i słodka kruszonka migdałowa to połączenie doskonałe dla każdego fana słodkości!

Jabłkowy chutney z piwem
Wyjątkowy sos z jabłek z dodatkiem ciemnego piwa to świetny dodatek do mięs czy pieczonych warzyw. Zobacz, jak łatwo go zrobić!

Naleśniki z boczkiem
Daria na śniadanie serwuje boczek i jajka, czyli klasyk inspirowany Ameryką, podany w nowoczesnym wydaniu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jednogarnkowy kociołek z kiełbasą i cukinią
Nic tak nie łączy, jak posiłek wspólnie zjedzony w obozie, po całym dniu spędzonym na walkach, podróżach i poznawaniu nowych towarzyszy. Otwórz się na mieszankę smaków, która odzwierciedla epickie wyprawy i legendarne opowieści!

Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie
Takiej panierki pewnie jeszcze nie miałeś okazji spróbować, ale nic straconego. Przygotuj schabowego w panierce z miodem, musztardą i makiem!

Jagnięcina w marynacie musztardowej
Pomysł na obiad: delikatne kotlety jagnięce przygotowane w marynacie musztardowej i przyrządzone na patelni grillowej.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Panini na dwa sposoby – przepis
Najlepsze pieczywo i świeże dodatki spotykają się w przepisie Kingi na przepyszne panini! Wypróbuj oba sposoby na tę apetyczną kanapkę na dwa sposoby.

Gryczanka i muffiny bananowe – lunchbox na słodko
Słodko, ale pożywnie i smakowicie – tak prezentuje się pomysł na lunchbox w wykonaniu Kingi i jej gościa. Wypróbuj prosty przepis na gryczankę i muffinki.

Grillowane szaszłyki z łososia i cukinii
Kawałki ryby marynowane w occie balsamicznym i przyprawach oraz świeża cukinia. Duet, który sprawdzi się na każdym grillu.