Mus gruszkowo-śliwkowy • przepis • składniki • przygotowanie
Mus gruszkowo-śliwkowy to świetna przekąska dla najmłodszych członków rodziny. Przygotuj go dla swojego niemowlaka i wpajaj mu dobre nawyki żywieniowe od pierwszych miesięcy życia.

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj
termorobota MC Smart SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
GOTOWANIE OWOCÓW GRUSZKĘ UMYĆ,
OBRAĆ, USUNĄĆ NASIONA, POKROIĆ W 3-CENTYMETROWĄ KOSTKĘ.
ŚLIWKI UMYĆ, PRZEPOŁOWIĆ, WYPESTKOWAĆ, POKROIĆ NA KAWAŁKI.
DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO WLAĆ 500 ML WODY.
POKROJONE OWOCE WŁOŻYĆ DO WKŁADU DO GOTOWANIA, GOTOWAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ), USTAWIWSZY PROGRAM STEAMER/5 MINUT.
PRZYGOTOWANIE MUSU OWOCE WYJĄĆ,
opróżnić pojemnik.
Ugotowane owoce miksować z olejem (z zatkniętą miarką), stopniowo zwiększając prędkość, 30 sekund/prędkość 4–7.
Powtarzać miksowanie do uzyskania kremowej konsystencji.
Piure z owoców przełożyć do miski.
Płatki ryżowe wsypać do pojemnika, dodać 150 ml wody, gotować (z zatkniętą miarką) 2 minuty/prędkość 1/100°C , odczekać chwilę, aż płatki napęcznieją.
Do papki ryżowej dodać purée z owoców, mieszać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 2.
Mus przeznaczony dla dzieci od 7. miesiąca.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
181,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
181,9 kcal
Tłuszcz
4,7 g
Węglowodany
36,5 g
Błonnik
1,4 g
Białko
1,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Schab pieczony w rękawie
Jeśli szukasz przepisu na soczyste, aromatyczne mięso, schab pieczony w rękawie to idealna propozycja dla Ciebie. Dzięki pieczeniu w rękawie schab zachowuje swoją naturalną wilgotność, a przyprawy doskonale się wchłaniają, nadając mu wyrazisty smak i aromat. Poznaj nasz przepis na schab pieczony w rękawie!

Omlet biszkoptowy z bananami i truskawkami
Miłośnicy śniadań na słodko na pewno pokochają ten przepis! Niech puszysty omlet z bananami i truskawkami według przepisu Pawła zamieni początek dnia w owocową ucztę.

Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie
Wypróbuj wytrawną wersję gofrów z rzeżuchą i kalarepą, które mogą być doskonałą przekąską w ciągu dnia.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ubijana feta z salsą z ogórka
Szybki do przygotowania i łatwy przepis Kingi na ubijaną fetę, którą uzupełnia doskonały aromat salsy z ogórka – to idealna przekąska na każdą okazję. Spróbujcie i sami oceńcie, czy się nie mylimy!

Kurczak w maśle ziołowym z airfryera
Klasyka wśród domowych obiadów, czyli pieczony kurczak w maśle ziołowym w wersji z airfryera. Przygotuj te soczyste udka kurczaka w aromatycznych przyprawach i podawaj je z ulubionymi dodatkami.

Śniadaniowe batoniki czekoladowe
Niezwykle szybkie w przygotowaniu batoniki czekoladowe, które świetnie sprawdzą się jako przekąska w porze śniadania.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik Izaura
Sernik Izaura to kulinarny hit popularny w latach 80., który do dziś ma wielu sympatyków. Placek nazwany na cześć bohaterki popularnego w tamtych czasach brazylijskiego serialu, łączy w sobie najlepsze cechy sernika i ciasta kakaowego. Jak go zrobić? Podajemy przepis!

Ciasteczka żurawinowe
Pyszne, kruche ciasteczka z dodatkiem suszonych żurawin udekorowane różową polewą czekoladową. Sprawdź, jakie są kruche, delikatne i proste w przygotowaniu!

Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, gruszką i granatem według pomysłu Pawła Małeckiego!