zywieniesportowcow.pl

Filet z dorsza pod orzechową kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz ryby? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis na pieczonego dorsza pod kruszonką z prażonych orzechów i parmezanu. Dzięki dodatkowi białej kaszy gryczanej i sałatki z rukoli stanie się Twoim ulubionym pomysłem na obiad w wydaniu fit!

Filet z dorsza pod orzechową kruszonką

Lubisz ryby? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis na pieczonego dorsza pod kruszonką z prażonych orzechów i parmezanu. Dzięki dodatkowi białej kaszy gryczanej i sałatki z rukoli stanie się Twoim ulubionym pomysłem na obiad w wydaniu fit!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

dorsz filet - 200 g
pomidor suszony - 40 g
orzech laskowy - 20 g
orzech nerkowca - 20 g
parmezan tarty - 20 g
sól - 2 szczypty
pieprz czarny - 2 szczypty
oregano suszone - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 20 g
kasza gryczana biała - 100 g
rukola - 2 garście
pomidorki koktajlowe - 100 g
czosnek granulowany - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ORZECHOWĄ KRUSZONKĘ:
W pojemniku rozdrabniacza umieszczamy pomidory, podprażone orzechy, sól, pieprz, oregano i parmezan. Całość rozdrabniamy, aż zacznie przypominać kruszonkę.
2.PIECZEMY RYBĘ:
Rybę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy połową oliwy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie na każdy kawałek dorsza nakładamy orzechową kruszonkę i delikatnie dociskamy, aby nie spadała. Tak przygotowaną rybę pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut, aż kruszonka będzie złocista.
3.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Rukolę mieszamy z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, drugą połową oliwy, a także solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem do smaku.
4.PODAJEMY RYBĘ:
Upieczoną rybę podajemy z sałatką i jeszcze ciepłą kaszą.
Filet z dorsza pod orzechową kruszonką

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ORZECHOWĄ KRUSZONKĘ

W pojemniku rozdrabniacza umieszczamy pomidory, podprażone orzechy, sól, pieprz, oregano i parmezan. Całość rozdrabniamy, aż zacznie przypominać kruszonkę.

2

PIECZEMY RYBĘ

Rybę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy połową oliwy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie na każdy kawałek dorsza nakładamy orzechową kruszonkę i delikatnie dociskamy, aby nie spadała. Tak przygotowaną rybę pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut, aż kruszonka będzie złocista.

3

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Rukolę mieszamy z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, drugą połową oliwy, a także solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem do smaku.

4

PODAJEMY RYBĘ

Upieczoną rybę podajemy z sałatką i jeszcze ciepłą kaszą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1158,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

579,3 kcal

🥑

Tłuszcz

26,1 g

🌾

Węglowodany

53,2 g

🥬

Błonnik

34,5 g

💪

Białko

34,5 g

Podobne przepisy

Filet z dorsza pod orzechową kruszonką - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl