zywieniesportowcow.pl

Mini Pavlova • przepis • składniki • przygotowanie

Mini Pavlova to elegancki i pyszny deser, który zachwyca swoją lekkością. Składająca się z chrupiącej bezy Pavlova, ozdobiona bitą śmietaną oraz świeżymi owocami, stanowi doskonały wybór na różne okazje. Ten cukierniczy klasyk w wersji mini jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zrobić wrażenie na swoich gościach. Jak ją zrobić? Przekonajcie się sami!

Mini Pavlova

Mini Pavlova to elegancki i pyszny deser, który zachwyca swoją lekkością. Składająca się z chrupiącej bezy Pavlova, ozdobiona bitą śmietaną oraz świeżymi owocami, stanowi doskonały wybór na różne okazje. Ten cukierniczy klasyk w wersji mini jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zrobić wrażenie na swoich gościach. Jak ją zrobić? Przekonajcie się sami!

Czas przygotowania
315 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 6 szt.
cukier drobny - 300 g
mąka ziemniaczana - 0,5 łyżeczki
cytryna - 1 łyżeczka
śmietana 30% - 400 ml
ser mascarpone - 200 g
cukier puder - 50 g
borówki - 100 g
malina - 100 g
truskawka - 100 g
mięta świeża - 5 gałązek

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA:
Białka oddzielamy od żółtek i wbijamy do miski. Żółtka odlewamy do kubka, gdyż nie będą nam potrzebne (będzie można zużyć je np. do sosów czy jajecznicy). Białka zaczynamy ubijać na sztywną pianę.
2.DODAJEMY POWOLI CUKIER:
Do białek powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając.
3.STABILIZUJEMY BIAŁKA MĄKĄ I SOKIEM Z CYTRYNY:
Do ubitych na sztywno białek dodajemy delikatnie mąkę ziemniaczaną i wyciśnięty sok z cytryny. Całość mieszamy, aż wszystko się połączy.
4.PRZYGOTOWUJEMY BEZĘ DO WYCIŚNIĘCIA:
Do worka przekładamy ubitą pianę, a następnie związujemy go na górze.
5.FORMUJEMY BEZY:
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Z worka ucinamy jeden z rogów nożyczkami, aby przypominał rękaw cukierniczy. Wyciskamy pianę na papier do pieczenia, formując gniazdka z wgłębieniem po środku i pozostawiając przerwy pomiędzy poszczególnymi gniazdkami.
6.SUSZYMY BEZY:
Wsuwamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 1,5 do 2 godzin w zależności od wielkości gniazdek.
7.WYCIĄGAMY BEZY Z PIEKARNIKA:
Gdy bezy się upieką, wyłączamy piekarnik i czekamy 15 minut przed uchyleniem drzwiczek. Następnie studzimy bezy w uchylonym piekarniku przez kolejnych 15 minut. Po upływie wyznaczonego czasu znowu zamykamy piekarnik i studzimy w nim bezy przez 2,5 godziny.
8.UBIJAMY KREM:
Do drugiej miski dodajemy śmietanę, serek mascarpone i cukier puder i ubijamy na gęsty, gładki krem.
9.NAKŁADAMY KREM DO BEZ:
Krem przekładamy do nowego woreczka i ponownie robimy z niego rękaw cukierniczy. Odcinamy róg i nakładamy krem do bezowych gniazdek.
10.DEKORUJEMY MINI BEZY OWOCAMI:
Owoce myjemy i osuszamy, a następnie dekorujemy nimi wszystkie bezy. Na sam koniec ozdabiamy każdą mini Pavlova także listkami mięty i wkładamy całość do lodówki. Torciki powinny być przechowywane w lodówce aż do momentu podawania.
Mini Pavlova

Czas przygotowania

315 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA

Białka oddzielamy od żółtek i wbijamy do miski. Żółtka odlewamy do kubka, gdyż nie będą nam potrzebne (będzie można zużyć je np. do sosów czy jajecznicy). Białka zaczynamy ubijać na sztywną pianę.

2

DODAJEMY POWOLI CUKIER

Do białek powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając.

3

STABILIZUJEMY BIAŁKA MĄKĄ I SOKIEM Z CYTRYNY

Do ubitych na sztywno białek dodajemy delikatnie mąkę ziemniaczaną i wyciśnięty sok z cytryny. Całość mieszamy, aż wszystko się połączy.

4

PRZYGOTOWUJEMY BEZĘ DO WYCIŚNIĘCIA

Do worka przekładamy ubitą pianę, a następnie związujemy go na górze.

5

FORMUJEMY BEZY

Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Z worka ucinamy jeden z rogów nożyczkami, aby przypominał rękaw cukierniczy. Wyciskamy pianę na papier do pieczenia, formując gniazdka z wgłębieniem po środku i pozostawiając przerwy pomiędzy poszczególnymi gniazdkami.

6

SUSZYMY BEZY

Wsuwamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 1,5 do 2 godzin w zależności od wielkości gniazdek.

7

WYCIĄGAMY BEZY Z PIEKARNIKA

Gdy bezy się upieką, wyłączamy piekarnik i czekamy 15 minut przed uchyleniem drzwiczek. Następnie studzimy bezy w uchylonym piekarniku przez kolejnych 15 minut. Po upływie wyznaczonego czasu znowu zamykamy piekarnik i studzimy w nim bezy przez 2,5 godziny.

8

UBIJAMY KREM

Do drugiej miski dodajemy śmietanę, serek mascarpone i cukier puder i ubijamy na gęsty, gładki krem.

9

NAKŁADAMY KREM DO BEZ

Krem przekładamy do nowego woreczka i ponownie robimy z niego rękaw cukierniczy. Odcinamy róg i nakładamy krem do bezowych gniazdek.

10

DEKORUJEMY MINI BEZY OWOCAMI

Owoce myjemy i osuszamy, a następnie dekorujemy nimi wszystkie bezy. Na sam koniec ozdabiamy każdą mini Pavlova także listkami mięty i wkładamy całość do lodówki. Torciki powinny być przechowywane w lodówce aż do momentu podawania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3637,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

606,2 kcal

🥑

Tłuszcz

30,5 g

🌾

Węglowodany

74,8 g

🥬

Błonnik

7,5 g

💪

Białko

12,8 g

Podobne przepisy

Mini Pavlova - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl