zywieniesportowcow.pl

Sałatka z brukselki • przepis • składniki • przygotowanie

Mała brukselka, wiele możliwości! Tym razem nie gotowana, a chrupiąca – na surowo. Wykorzystaj to pyszne warzywo, by przygotować sałatkę z wyjątkowym dressingiem.

Sałatka z brukselki

Mała brukselka, wiele możliwości! Tym razem nie gotowana, a chrupiąca – na surowo. Wykorzystaj to pyszne warzywo, by przygotować sałatkę z wyjątkowym dressingiem.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brukselka - 500 g
rodzynki - 3 łyżki
pistacje - 4 łyżki
Szpinak Baby - 75 g
twaróg wędzony - 150 g
hummus - 3 łyżki
musztarda - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 5 g
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sos sojowy - 1 łyżeczka
syrop z agawy - 1 łyżeczka
czarnuszka - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.MYJEMY I SZATKUJEMY BRUKSELKĘ:
Brukselkę myjemy i odsączamy z wody na durszlaku, a następnie obieramy z zewnętrznych liści. Każdą główkę szatkujemy do miski za pomocą szatkownicy do warzyw.
2.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SURÓWKI:
Dodajemy posiekane liście szpinaku, pistacje obrane z łupinek, rodzynki i twaróg pokruszony na mniejsze kawałki.
3.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dressingu dokładnie mieszamy w miseczce.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Tuż przed podaniem mieszamy składniki sałatki połączone w misce. Dodajemy dressing i ponownie mieszamy całość. Z wierzchu posypujemy czarnuszką.
Sałatka z brukselki

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MYJEMY I SZATKUJEMY BRUKSELKĘ

Brukselkę myjemy i odsączamy z wody na durszlaku, a następnie obieramy z zewnętrznych liści. Każdą główkę szatkujemy do miski za pomocą szatkownicy do warzyw.

2

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SURÓWKI

Dodajemy posiekane liście szpinaku, pistacje obrane z łupinek, rodzynki i twaróg pokruszony na mniejsze kawałki.

3

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dressingu dokładnie mieszamy w miseczce.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

Tuż przed podaniem mieszamy składniki sałatki połączone w misce. Dodajemy dressing i ponownie mieszamy całość. Z wierzchu posypujemy czarnuszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

915,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

457,5 kcal

🥑

Tłuszcz

26,0 g

🌾

Węglowodany

39,4 g

🥬

Błonnik

23,5 g

💪

Białko

23,5 g

Podobne przepisy

Sałatka z brukselki - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl