Cynamonki z kremem i śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Spraw, by ta jesień była wyjątkowa i aromatyczna dzięki pysznym cynamonkom o śliwkowym smaku, wykończonym piękną dekoracją.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN DROŻDŻOWY
Podgrzewamy mleko do temperatury ok. 40-45°C – nie może się zagotować. Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy, aż masa stanie się płynna i jednolita, bez grudek. Do misy miksera wsypujemy mąkę i formujemy w niej dołek. Wlewamy do niego podgrzane mleko oraz zaczyn drożdżowy, delikatnie mieszamy, a następnie przykrywamy i odstawiamy na bok, aby drożdże mogły wyrosnąć.
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
W misce umieszczamy cukier, mąkę i masło. Dla smaku możemy dodać szczyptę cynamonu. Całość ugniatamy rękami, aż powstaną grudki z ciasta. Kruszonkę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez ok. 5 minut. W międzyczasie mieszamy, żeby nie dopuścić do spalenia.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do rozczynu z drożdży dodajemy 2 szczypty soli, jedno jajko, żółtko i resztę cukru. Mieszamy w mikserze na niskich obrotach. Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ok. 5 min. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
KARMELIZUJEMY ŚLIWKI
Zmieniamy temperaturę piekarnika na 175°C. Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek. Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy odrobinę wody. Podgrzewamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodajemy śliwki i karmelizujemy je.
PRZYGOTOWUJEMY CYNAMONKI
Wyrośnięte ciasto lekko podsypujemy mąką i ugniatamy. Następnie rozwałkowujemy je, nadając mu kształt prostokąta. Rozsmarowujemy powidła węgierkowe na cieście. Powidła posypujemy cynamonem do smaku. Ciasto zwijamy w rulon dłuższym bokiem do środka. Rulon przecinamy na mniejsze paski.
PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO PIECZENIA
Formę do pieczenia smarujemy masłem, by cynamonki nie przywierały. Rozkruszonymi biszkoptami posypujemy formę i układamy w niej przygotowane wcześniej cynamonki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
PIECZEMY CYNAMONKI
Cynamonki smarujemy białkiem. Blachę umieszczamy w piekarniku i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut, aż będą złociste.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, schłodzoną śmietankę i cukier puder. Ubijamy na średnich obrotach, aż masa stanie się gładka i lekko sztywna.
DEKORUJEMY CYNAMONKI
Kremem dekorujemy wierzch cynamonek, a na nim umieszczamy karmelizowane śliwki. Całość posypujemy kruszonką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4398,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
366,6 kcal
Tłuszcz
9,8 g
Węglowodany
64 g
Błonnik
0,9 g
Białko
6,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Amelki. Placuszki serowe z borówkami
Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!

Krewetki z warzywami
Lekkie, świeże danie z krewetek i warzyw będzie idealną przekąską lub lekkim obiadem. Spróbuj, jak owoce morza smakują z limonkowym sosem!

Pstrąg łososiowy z orzechową fasolką
Pyszna ryba podana na fasolce szparagowej otoczonej delikatną śmietanką z kawałkami chrupiących orzechów laskowych.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!

Chaczapuri z serem i sosem adżika
Klasyka w stylu gruzińskim, czyli ciasto drożdżowe, biały ser, jajko i sos z pieczonej papryki połączone w tradycyjnym chaczapuri: pysznym placku prosto z pieca! Musisz spróbować!

Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
Ciasto jak u babci? Znaczy, że najlepsze! A z tym przepisem przeniesiecie się do kuchni w stylu włoskim! Koniecznie odbądźcie tę kulinarną podróż, będzie naprawdę smacznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona kaczka z cykorią
Potrawa, która dowodzi, jak fantastycznie komponuje się pieczona kaczka z cykorią oraz pomarańczą.

Zielone falafele z sosem tahini
Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku falafele doskonale smakują z sosem tahini. Wypróbuj przepis Kingi!

Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców
Kiedy sezon na świeże owoce się kończy, czas na deser z mrożonymi. Kruche ciasto wypełnione gęstą masą budyniową pełną owoców.