zywieniesportowcow.pl

Galette z morelami i rozmarynem • przepis • składniki • przygotowanie

Galette to tarta, którą przygotujesz bez formy! Poznaj przepis na kruche ciasto z morelami, czekoladą i rozmarynem.

Galette z morelami i rozmarynem

Galette to tarta, którą przygotujesz bez formy! Poznaj przepis na kruche ciasto z morelami, czekoladą i rozmarynem.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 80 g
masło - 90 g
mąka pszenna - 190 g
orzech laskowy - 75 g
sól - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
czekolada biała - 80 g
cukier brązowy - 3 łyżki
morela - 650 g
rozmaryn świeży - 16 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO:
Orzechy laskowe drobno mielemy. Zagniatamy szybko z mąką, cukrem pudrem, solą, żółtkiem i zimnym masłem na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
2.KROIMY MORELE:
Morele myjemy, pestki wyjmujemy, miąższ kroimy w plasterki. Czekoladę siekamy. Rozmaryn myjemy, otrząsamy do sucha, igły obrywamy i siekamy.
3.PIECZEMY GALETTE:
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na duży owalny placek (o rozmiarach ok. 30 x 40 cm), oprószając lekko mąką. Wkładamy wraz z papierem do pieczenia na blachę. Posypujemy czekoladą i rozmarynem i układamy morele, zostawiając naokoło ok. 4 cm wolnej krawędzi. Krawędź ciasta delikatnie składamy do wewnątrz – na owoce. Morele posypujemy cukrem. Galette pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 35-40 minut aż do zarumienienia. Studzimy.
Galette z morelami i rozmarynem

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO

Orzechy laskowe drobno mielemy. Zagniatamy szybko z mąką, cukrem pudrem, solą, żółtkiem i zimnym masłem na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

2

KROIMY MORELE

Morele myjemy, pestki wyjmujemy, miąższ kroimy w plasterki. Czekoladę siekamy. Rozmaryn myjemy, otrząsamy do sucha, igły obrywamy i siekamy.

3

PIECZEMY GALETTE

Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na duży owalny placek (o rozmiarach ok. 30 x 40 cm), oprószając lekko mąką. Wkładamy wraz z papierem do pieczenia na blachę. Posypujemy czekoladą i rozmarynem i układamy morele, zostawiając naokoło ok. 4 cm wolnej krawędzi. Krawędź ciasta delikatnie składamy do wewnątrz – na owoce. Morele posypujemy cukrem. Galette pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 35-40 minut aż do zarumienienia. Studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3022,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

251,9 kcal

🥑

Tłuszcz

13,0 g

🌾

Węglowodany

31,1 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

4,4 g

Podobne przepisy

Galette z morelami i rozmarynem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl