zywieniesportowcow.pl

Chinkali z mięsem • przepis • składniki • przygotowanie

Specjał kuchni gruzińskiej w Twojej kuchni! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne pierożki chinkali nadziewane aromatycznym mięsem z kolendrą!

Chinkali z mięsem

Specjał kuchni gruzińskiej w Twojej kuchni! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne pierożki chinkali nadziewane aromatycznym mięsem z kolendrą!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 500 g
jajko - 2 szt.
mięso mielone wołowe - 250 g
mięso mielone wieprzowe - 250 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
woda - 200 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
kolendra świeża - 1 pęczek
sól - 2 szczypty
pieprz czarny - 2 szczypty

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Mąkę mieszamy z solą i robimy zagłębienie w środku. Wbijamy w nie jajka. Składniki mieszamy za pomocą widelca. Stopniowo dodajemy wodę, cały czas mieszając, aż mąka wchłonie cały płyn, a ciasto będzie twarde. Ciasto wyrabiamy rękoma, aż będzie jednolite i elastyczne. Odkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
2.ROBIMY FARSZ:
Do dużej miski wkładamy oba rodzaje mięsa, posiekaną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość mieszamy, a następnie dodajemy zimną wodę. Farsz wyrabiamy energicznie rękoma przez około 10 minut, aż woda wtłoczy się w mięso i masa będzie zwarta.
3.SKLEJAMY CHINKALI:
Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy bardzo cienko. Wykrawamy krążki o średnicy 10 cm. Na środku każdego układamy 1 łyżkę farszu. Brzegi ciasta zwijamy ku górze, tworząc charakterystyczną sakiewkę.
4.GOTUJEMY:
Chinkali wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Chinkali z mięsem

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę mieszamy z solą i robimy zagłębienie w środku. Wbijamy w nie jajka. Składniki mieszamy za pomocą widelca. Stopniowo dodajemy wodę, cały czas mieszając, aż mąka wchłonie cały płyn, a ciasto będzie twarde. Ciasto wyrabiamy rękoma, aż będzie jednolite i elastyczne. Odkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

2

ROBIMY FARSZ

Do dużej miski wkładamy oba rodzaje mięsa, posiekaną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość mieszamy, a następnie dodajemy zimną wodę. Farsz wyrabiamy energicznie rękoma przez około 10 minut, aż woda wtłoczy się w mięso i masa będzie zwarta.

3

SKLEJAMY CHINKALI

Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy bardzo cienko. Wykrawamy krążki o średnicy 10 cm. Na środku każdego układamy 1 łyżkę farszu. Brzegi ciasta zwijamy ku górze, tworząc charakterystyczną sakiewkę.

4

GOTUJEMY

Chinkali wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3021,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

503,5 kcal

🥑

Tłuszcz

14,6 g

🌾

Węglowodany

64,4 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

28 g

Podobne przepisy

Chinkali z mięsem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl