zywieniesportowcow.pl

Pasztet z kaczki z suszonymi owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Karol Okrasa dzieli się rodzinnym przepisem na wielkanocny pasztet! W składnikach oprócz mięsa kaczki znajdziesz suszone owoce, boczek i suszony majeranek!

Pasztet z kaczki z suszonymi owocami

Karol Okrasa dzieli się rodzinnym przepisem na wielkanocny pasztet! W składnikach oprócz mięsa kaczki znajdziesz suszone owoce, boczek i suszony majeranek!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

bułka tarta - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
grzyby suszone - 12 g
jajko - 2 szt.
smalec - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
śliwka suszona - 2 łyżki
majeranek suszony - 2 łyżki
włoszczyzna - 1 szt.
żurawina suszona - 2 łyżki
boczek surowy - 300 g
kasza jęczmienna - 100 g
kaczka udko - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MIELEMY MIĘSO NA PASZTET:
Włoszczyznę oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Kaczkę gotujemy z warzywami przez około 2-3 godziny. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mięso oddzielamy od kości wraz ze skórą. Boczek siekamy drobno i gotujemy kilka minut, aż będzie miękki. Mięso ze skórą mielemy w maszynce – dwu- lub trzykrotnie, wraz z wytopionym boczkiem i ugotowaną włoszczyzną.
2.DODAJEMY ŻURAWINY I ŚLIWKI:
Do miski z mięsem wbijamy dwa jaja. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy żurawiny i posiekane, suszone śliwki. Dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną. Całość dokładnie mieszamy.
3.MASĘ PRZEKŁADAMY DO FORMY:
Do naczynia blendera wsypujemy suszone grzyby oraz bułkę tartą. Miksujemy.
Pasztet z kaczki z suszonymi owocami

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIELEMY MIĘSO NA PASZTET

Włoszczyznę oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Kaczkę gotujemy z warzywami przez około 2-3 godziny. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mięso oddzielamy od kości wraz ze skórą. Boczek siekamy drobno i gotujemy kilka minut, aż będzie miękki. Mięso ze skórą mielemy w maszynce – dwu- lub trzykrotnie, wraz z wytopionym boczkiem i ugotowaną włoszczyzną.

2

DODAJEMY ŻURAWINY I ŚLIWKI

Do miski z mięsem wbijamy dwa jaja. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy żurawiny i posiekane, suszone śliwki. Dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną. Całość dokładnie mieszamy.

3

MASĘ PRZEKŁADAMY DO FORMY

Do naczynia blendera wsypujemy suszone grzyby oraz bułkę tartą. Miksujemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3638,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

363,9 kcal

🥑

Tłuszcz

28,3 g

🌾

Węglowodany

17,7 g

🥬

Błonnik

4 g

💪

Białko

9,6 g

Podobne przepisy

Pasztet z kaczki z suszonymi owocami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl