Pasztet z kaczki z suszonymi owocami • przepis • składniki • przygotowanie
Karol Okrasa dzieli się rodzinnym przepisem na wielkanocny pasztet! W składnikach oprócz mięsa kaczki znajdziesz suszone owoce, boczek i suszony majeranek!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIELEMY MIĘSO NA PASZTET
Włoszczyznę oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Kaczkę gotujemy z warzywami przez około 2-3 godziny. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mięso oddzielamy od kości wraz ze skórą. Boczek siekamy drobno i gotujemy kilka minut, aż będzie miękki. Mięso ze skórą mielemy w maszynce – dwu- lub trzykrotnie, wraz z wytopionym boczkiem i ugotowaną włoszczyzną.
DODAJEMY ŻURAWINY I ŚLIWKI
Do miski z mięsem wbijamy dwa jaja. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy żurawiny i posiekane, suszone śliwki. Dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną. Całość dokładnie mieszamy.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO FORMY
Do naczynia blendera wsypujemy suszone grzyby oraz bułkę tartą. Miksujemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3638,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
363,9 kcal
Tłuszcz
28,3 g
Węglowodany
17,7 g
Błonnik
4 g
Białko
9,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernikowe monoporcje z żelką mango
Sernikowe monoporcje z żelką mango, chrupiącymi ciasteczkami migdałowymi i świeżymi malinami. To idealny pomysł na wiosenny deser, który świetnie sprawdzi się np. na wielkanocnym stole.

Drożdżowe bułeczki z lodami
Świeże, domowe drożdżowe bułeczki nadziewane przepysznymi lodami to prawdziwie letni deser lub wyjątkowo słodka przekąska. Skuście się i podajcie lody w zupełnie nowej odsłonie.

Słodki dżem z pomidorów
Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort lodowy
Idealny na letnią imprezę urodzinową! Wypróbuj przepis Pawła na wspaniały tort lodowy z warstwami w dwóch smakach. To idealne ciasto dla fanów biszkoptu, czekolady, truskawek i… słodkości na chłodno!

Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
Wykorzystaj pomysł Okrasy na doskonałą gęsinę z aromatycznie przyprawionym duszonym grochem.

Aromatyczne minitorciki pomarańczowe otulone marcepanem i lukrem
Krążki aromatycznego ciasta przełożone konfiturą oraz udekorowane marcepanem i masą cukrową. Śliczne, pyszne, wyjątkowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jogurtowiec na cieście francuskim
Pyszny jogurtowiec na cieście francuskim z dodatkiem świeżych truskawek, malin, borówek i jeżyn. To świetny pomysł na coś słodkiego w ciepły dzień.

Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
Rosół na podpiekanym mięsie i warzywach z dodatkiem ziemniaków pieczonych w mundurkach – to przepis Karola Okrasy na tradycyjną zupę!

Stek z bakłażana BBQ z humusem z bobem i wegańskim allioli
Czas na wegańską ucztę! Stek z bakłażana z delikatnym hummusem i wegańskim allioli możesz podać jako wspaniały lekki obiad. Sprawdź przepis i zaskocz domowników lub swoich gości.