zywieniesportowcow.pl

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą • przepis • składniki • przygotowanie

Włoskie makaronowe rurki nadziewane szpinakiem oraz serem to pyszna i niezwykle sycąca potrawa, która potrafi zachwycić swoim smakiem. Niewątpliwą jej zaletą jest to, że ją przygotować na kilka różnych sposobów. Dziś zdradzimy Ci przepis na cannelloni ze szpinakiem i ricottą.

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Włoskie makaronowe rurki nadziewane szpinakiem oraz serem to pyszna i niezwykle sycąca potrawa, która potrafi zachwycić swoim smakiem. Niewątpliwą jej zaletą jest to, że ją przygotować na kilka różnych sposobów. Dziś zdradzimy Ci przepis na cannelloni ze szpinakiem i ricottą.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni

Składniki

szpinak świeży - 250 g
ser ricotta - 180 g
parmezan tarty - 50 g
ząbek czosnku - 2 szt.
masło - 15 g
passata pomidorowa - 400 g
oliwa z oliwek - 20 ml
cebula - 1 szt.
tymianek suszony - 1 g
oregano suszone - 1 g
sól - 1,5 g
pieprz czarny - 0,5 g
makaron cannelloni - 12 szt.
parmezan - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron cannelloni ugotuj al dente. Stosuj się do instrukcji z opakowania.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Na patelni rozpuść masło. Czosnek obierz i poszatkuj, a następnie przesmaż. Posiekaj szpinak i wrzuć na patelnię. Podsmażaj przez kilka minut, aż szpinak puści wodę i odstaw na bok. Gdy całość przestygnie, dodaj ricottę i parmezan. Dopraw i wymieszaj dokładnie.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do rondelka z rozgrzaną oliwą. Podsmażaj przez 3-4 minuty aż cebula się zeszkli. Dodaj passatę oraz przyprawy i wymieszaj. Całość gotuj przez 10 minut i odstaw na bok.
4.SKŁADAMY DANIE:
Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę sosu i rozprowadź go na dnie. Rurki starannie nadziej farszem z sera i szpinaku, a następnie ułóż w naczyniu. Zetrzyj parmezan. Danie przykryj sosem pomidorowym i posyp serem.
5.PIECZEMY CANNELLONI:
Danie piecz przez 25-30 minut, aż się zarumieni. Po upływie wyznaczonego czasu odstaw na bok do ostygnięcia. Makaron najlepiej smakuje lekko ciepły. Serwuj z dodatkiem parmezanu.
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Makaron cannelloni ugotuj al dente. Stosuj się do instrukcji z opakowania.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na patelni rozpuść masło. Czosnek obierz i poszatkuj, a następnie przesmaż. Posiekaj szpinak i wrzuć na patelnię. Podsmażaj przez kilka minut, aż szpinak puści wodę i odstaw na bok. Gdy całość przestygnie, dodaj ricottę i parmezan. Dopraw i wymieszaj dokładnie.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do rondelka z rozgrzaną oliwą. Podsmażaj przez 3-4 minuty aż cebula się zeszkli. Dodaj passatę oraz przyprawy i wymieszaj. Całość gotuj przez 10 minut i odstaw na bok.

4

SKŁADAMY DANIE

Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę sosu i rozprowadź go na dnie. Rurki starannie nadziej farszem z sera i szpinaku, a następnie ułóż w naczyniu. Zetrzyj parmezan. Danie przykryj sosem pomidorowym i posyp serem.

5

PIECZEMY CANNELLONI

Danie piecz przez 25-30 minut, aż się zarumieni. Po upływie wyznaczonego czasu odstaw na bok do ostygnięcia. Makaron najlepiej smakuje lekko ciepły. Serwuj z dodatkiem parmezanu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1950,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1950,1 kcal

🥑

Tłuszcz

95,4 g

🌾

Węglowodany

151 g

🥬

Błonnik

16,6 g

💪

Białko

108,3 g

Podobne przepisy

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl