zywieniesportowcow.pl

Wołowe pulpety (klopsy) w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Domowe pulpeciki w sycylijskim stylu to prawdziwe bogactwo tekstur i smaków. Podaj je z aromatycznym sosem z pomidorów daktylowych, na przykład jako dodatek do ulubionego makaronu.

Wołowe pulpety (klopsy) w sosie pomidorowym

Domowe pulpeciki w sycylijskim stylu to prawdziwe bogactwo tekstur i smaków. Podaj je z aromatycznym sosem z pomidorów daktylowych, na przykład jako dodatek do ulubionego makaronu.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 20 g
bułka kajzerka - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
chili mielone - 0,5 łyżeczki
mięso mielone wołowe - 500 g
mleko - 115 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
orzeszki piniowe - 2 łyżki
rodzynki - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sos pomidorowy - 700 ml
sól - 1 szczypta
bazylia suszona - 1 łyżka
oregano suszone - 1 łyżka
makaron spaghetti - 200 g
natka pietruszki - 20 g
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.NAMACZAMY BUŁKĘ:
Bułkę kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na ok. 15 minut, by zmiękła. Gdy bułka wchłonie cały płyn, odciskamy ją z nadmiaru mleka.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PULPETY:
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy odsączoną z mleka bułkę, drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekane rodzynki i orzeszki pinii oraz przyprawy: sól, pieprz i mielone chili. Całość mieszamy i wyrabiamy dłońmi na gładką, jednolitą masę.
3.FORMUJEMY I PODSMAŻAMY PULPETY:
Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie pulpety, co jakiś czas mocząc dłonie w zimnej wodzie – dzięki temu masa nie będzie się do nich lepić. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dodajemy 1 łyżkę bułki tartej i ponownie wyrabiamy całość.
4.GOTUJEMY PULPETY:
Na osobnej, głębokiej patelni lub w garnku zagotowujemy sos z pomidorów daktylowych. Doprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem.
5.PODAJEMY PULPETY:
Pulpety podajemy na patelni lub w garnku. Z wierzchu oprószamy posiekaną natką pietruszki i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Wołowe pulpety (klopsy) w sosie pomidorowym

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NAMACZAMY BUŁKĘ

Bułkę kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na ok. 15 minut, by zmiękła. Gdy bułka wchłonie cały płyn, odciskamy ją z nadmiaru mleka.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PULPETY

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy odsączoną z mleka bułkę, drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekane rodzynki i orzeszki pinii oraz przyprawy: sól, pieprz i mielone chili. Całość mieszamy i wyrabiamy dłońmi na gładką, jednolitą masę.

3

FORMUJEMY I PODSMAŻAMY PULPETY

Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie pulpety, co jakiś czas mocząc dłonie w zimnej wodzie – dzięki temu masa nie będzie się do nich lepić. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dodajemy 1 łyżkę bułki tartej i ponownie wyrabiamy całość.

4

GOTUJEMY PULPETY

Na osobnej, głębokiej patelni lub w garnku zagotowujemy sos z pomidorów daktylowych. Doprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem.

5

PODAJEMY PULPETY

Pulpety podajemy na patelni lub w garnku. Z wierzchu oprószamy posiekaną natką pietruszki i dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2813,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

703,3 kcal

🥑

Tłuszcz

30,3 g

🌾

Węglowodany

69,5 g

🥬

Błonnik

37,3 g

💪

Białko

37,3 g

Podobne przepisy

Wołowe pulpety (klopsy) w sosie pomidorowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl