zywieniesportowcow.pl

Hummus bil lahme • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszny domowy hummus z dodatkiem grillowanej papryki i harissy, podany ze smażoną na maśle wołowiną i chlebkami pita to przepis na idealną ucztę w stylu orientalnym. Przygotuj go i przekonaj się, jak świetnie smakuje.

Hummus bil lahme

Przepyszny domowy hummus z dodatkiem grillowanej papryki i harissy, podany ze smażoną na maśle wołowiną i chlebkami pita to przepis na idealną ucztę w stylu orientalnym. Przygotuj go i przekonaj się, jak świetnie smakuje.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ciecierzyca - 180 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
pasta sezamowa tahini - 60 g
ząbek czosnku - 2 szt.
harissa - 25 g
cytryna - 1 szt.
sól - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
lód - 3 szt.
oliwa z oliwek - 20 ml
rostbef - 200 g
masło klarowane - 2 łyżki
natka pietruszki -
papryka grillowana -
chlebek pita -

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIAMY CIECIERZYCĘ Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI:
Ciecierzycę odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie mieszamy ją dłonią, aby obrać z łusek. Po tym ponownie przelewamy ją wodą, odcedzamy i przekładamy do malaksera wraz z tahini, czosnkiem i harissą. Do składników wyciskamy sok z cytryny i doprawiamy je solą i pieprzem. Całość blendujemy przez ok. 2-3 minuty.
2.PRZYGOTOWUJEMY HUMMUS:
Ze ścianek malaksera zbieramy to, co się na nich osadziło, i dalej blendujemy, stopniowo dodając po kostce lodu i odrobinie oliwy. Gotowy hummus doprawiamy jeszcze do smaku solą i sokiem z cytryny.
3.SMAŻYMY MIĘSO:
Wołowinę kroimy w kostkę. Na patelni, na dużym ogniu, rozgrzewamy masło klarowane i obsmażamy na nim mięso. Kiedy się zarumieni, rostbef doprawiamy solą i pieprzem.
4.PODAJEMY HUMMUS BIL LAHME:
Hummus przekładamy na talerze, układamy na nim pokrojoną w kawałki pieczoną paprykę i wołowinę. Całość ozdabiamy ugotowaną ciecierzycą, polewamy masłem klarowanym z patelni, posypujemy natką pietruszki i podajemy z chlebkami pita.
Hummus bil lahme

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIAMY CIECIERZYCĘ Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

Ciecierzycę odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie mieszamy ją dłonią, aby obrać z łusek. Po tym ponownie przelewamy ją wodą, odcedzamy i przekładamy do malaksera wraz z tahini, czosnkiem i harissą. Do składników wyciskamy sok z cytryny i doprawiamy je solą i pieprzem. Całość blendujemy przez ok. 2-3 minuty.

2

PRZYGOTOWUJEMY HUMMUS

Ze ścianek malaksera zbieramy to, co się na nich osadziło, i dalej blendujemy, stopniowo dodając po kostce lodu i odrobinie oliwy. Gotowy hummus doprawiamy jeszcze do smaku solą i sokiem z cytryny.

3

SMAŻYMY MIĘSO

Wołowinę kroimy w kostkę. Na patelni, na dużym ogniu, rozgrzewamy masło klarowane i obsmażamy na nim mięso. Kiedy się zarumieni, rostbef doprawiamy solą i pieprzem.

4

PODAJEMY HUMMUS BIL LAHME

Hummus przekładamy na talerze, układamy na nim pokrojoną w kawałki pieczoną paprykę i wołowinę. Całość ozdabiamy ugotowaną ciecierzycą, polewamy masłem klarowanym z patelni, posypujemy natką pietruszki i podajemy z chlebkami pita.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1312,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

328,1 kcal

🥑

Tłuszcz

22,1 g

🌾

Węglowodany

13,5 g

🥬

Błonnik

3,9 g

💪

Białko

20,1 g

Podobne przepisy

Hummus bil lahme - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl