zywieniesportowcow.pl

Lasagne sycylijskie • przepis • składniki • przygotowanie

Niesamowite lasagne prosto z jednej z najbardziej słonecznych włoskich wysp, czyli Sycylii! Wypróbuj ten przepis i spróbuj, jak smakuje lasagne z gotowanym jajkiem.

Lasagne sycylijskie

Niesamowite lasagne prosto z jednej z najbardziej słonecznych włoskich wysp, czyli Sycylii! Wypróbuj ten przepis i spróbuj, jak smakuje lasagne z gotowanym jajkiem.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
seler naciowy - 3 łodygi
marchew - 1 szt.
mięso mielone wołowe - 400 g
czosnek główka - 3 ząbki
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
wino czerwone - 200 ml
pomidory z puszki - 800 g
oregano suszone - 1 łyżka
groszek, mrożony - 150 g
masło - 2 łyżki
mąka pszenna - 2 łyżki
mleko - 500 ml
parmezan tarty - 2 łyżki
gałka muszkatołowa - 0,25 łyżeczki
sól -
pieprz czarny -
makaron lazania - 12 plastrów
oliwa z oliwek -
jajko - 3 szt.
mozzarella, tarta - 200 g
parmezan - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2.PODSMAŻAMY MIĘSO:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej mięso, aż nabierze złotego koloru. Następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją, aż się zeszlki. Na koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek
3.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Do podsmażonych składników dodajemy marchewkę i seler naciowy. Całość smażymy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy i również go przez chwilę podsmażamy.
4.GOTUJEMY SOS:
Składniki na patelni podlewamy czerwonym winem i dusimy przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, suszone oregano i doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Sos gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy do niego mrożony groszek i dokładnie mieszamy.
5.PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ:
W rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Całość chwilę podgrzewamy, mieszając, aż powstanie zasmażka.
6.GOTUJEMY SOS:
Do zasmażki powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Całość gotujemy, nadal mieszając, aż powstanie gęsty sos. Do gotowego sosu dodajemy starty parmezan i mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec sos doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.
7.SKŁADAMY LASAGNE:
Naczynie żaroodporne dokładnie smarujemy oliwą i układamy na jego dnie płaty makaronu lasagne. Następnie nakładamy na nie kolejno: połowę sosu pomidorowego, połowę jajek, ⅓ beszamelu, odrobinę parmezanu i ⅓ tartej mozzarelli. Kolejne warstwy układamy tak samo. Na koniec w naczyniu układamy makaronu, przykrywamy ją dokładnie pozostałym beszamelem i posypujemy tartą mozzarellą i tartym parmezanem.
8.PIECZEMY I PODAJEMY LASAGNE:
Gotowe lasagne pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Upieczone po wyjęciu z piekarnika studzimy przez ok. 10 minut, aby łatwiej było je kroić i przekładać na talerze.
Lasagne sycylijskie

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2

PODSMAŻAMY MIĘSO

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej mięso, aż nabierze złotego koloru. Następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją, aż się zeszlki. Na koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek

3

PODSMAŻAMY WARZYWA

Do podsmażonych składników dodajemy marchewkę i seler naciowy. Całość smażymy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy i również go przez chwilę podsmażamy.

4

GOTUJEMY SOS

Składniki na patelni podlewamy czerwonym winem i dusimy przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, suszone oregano i doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Sos gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy do niego mrożony groszek i dokładnie mieszamy.

5

PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ

W rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Całość chwilę podgrzewamy, mieszając, aż powstanie zasmażka.

6

GOTUJEMY SOS

Do zasmażki powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Całość gotujemy, nadal mieszając, aż powstanie gęsty sos. Do gotowego sosu dodajemy starty parmezan i mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec sos doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.

7

SKŁADAMY LASAGNE

Naczynie żaroodporne dokładnie smarujemy oliwą i układamy na jego dnie płaty makaronu lasagne. Następnie nakładamy na nie kolejno: połowę sosu pomidorowego, połowę jajek, ⅓ beszamelu, odrobinę parmezanu i ⅓ tartej mozzarelli. Kolejne warstwy układamy tak samo. Na koniec w naczyniu układamy makaronu, przykrywamy ją dokładnie pozostałym beszamelem i posypujemy tartą mozzarellą i tartym parmezanem.

8

PIECZEMY I PODAJEMY LASAGNE

Gotowe lasagne pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Upieczone po wyjęciu z piekarnika studzimy przez ok. 10 minut, aby łatwiej było je kroić i przekładać na talerze.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3329,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

416,2 kcal

🥑

Tłuszcz

21,9 g

🌾

Węglowodany

21,9 g

🥬

Błonnik

2,9 g

💪

Białko

27,2 g

Podobne przepisy

Lasagne sycylijskie - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl