zywieniesportowcow.pl

Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty • przepis • składniki • przygotowanie

Czosnek niedźwiedzi, wędzone żeberka i młoda kapusta. Ta pyszna kompozycja Karola Okrasy doskonale smakuje w letnie dni.

Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty

Czosnek niedźwiedzi, wędzone żeberka i młoda kapusta. Ta pyszna kompozycja Karola Okrasy doskonale smakuje w letnie dni.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kapusta biała - 0,25 szt.
boczek wędzony - 100 g
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 2 łyżki
ziemniak - 4 szt.
czosnek niedźwiedzi - 150 g
sok z ogórków kiszonych - 250 ml
liść laurowy - 4 szt.
włoszczyzna - 1 szt.
woda - 2 l
ziele angielskie - 5 szt.
mięso wieprzowe żeberka wędzone - 600 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WYWAR:
Włoszczyznę obieramy, kroimy na kawałki. Do garnka wkładamy wędzone wieprzowe żeberka, włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy zimną wodą, gotujemy przez 2 godziny na wolnym ogniu.
2.GOTUJEMY ZUPĘ:
Surowy wędzony boczek kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę wszystko razem dusimy, doprawiając pieprzem. Zalewamy boczek i cebulę wywarem z wędzonych żeberek, dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, gotujemy na wolnym ogniu przez 20‑25 minut do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
3.DOPRAWIAMY ZUPĘ:
Do zupy dodajemy sok z kiszonych ogórków, liście młodej kapusty pokrojone w kostkę, mięso obrane z wędzonych żeberek (z wywaru), chwilę wszystko gotujemy, aż kapusta lekko zmięknie (powinna być chrupiąca). Na koniec dodajemy posiekane listki czosnku niedźwiedziego i zahartowaną, gęstą kwaśną śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WYWAR

Włoszczyznę obieramy, kroimy na kawałki. Do garnka wkładamy wędzone wieprzowe żeberka, włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy zimną wodą, gotujemy przez 2 godziny na wolnym ogniu.

2

GOTUJEMY ZUPĘ

Surowy wędzony boczek kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę wszystko razem dusimy, doprawiając pieprzem. Zalewamy boczek i cebulę wywarem z wędzonych żeberek, dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, gotujemy na wolnym ogniu przez 20‑25 minut do czasu, aż ziemniaki zmiękną.

3

DOPRAWIAMY ZUPĘ

Do zupy dodajemy sok z kiszonych ogórków, liście młodej kapusty pokrojone w kostkę, mięso obrane z wędzonych żeberek (z wywaru), chwilę wszystko gotujemy, aż kapusta lekko zmięknie (powinna być chrupiąca). Na koniec dodajemy posiekane listki czosnku niedźwiedziego i zahartowaną, gęstą kwaśną śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3292,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

411,6 kcal

🥑

Tłuszcz

22,2 g

🌾

Węglowodany

27,1 g

🥬

Błonnik

24 g

💪

Białko

24 g

Podobne przepisy

Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl