zywieniesportowcow.pl

Śródziemnomorska babka ziemniaczana • przepis • składniki • przygotowanie

Do babki ziemniaczanej możesz dodać praktycznie wszystko. Spróbuj naszego przepisu na babkę ziemniaczaną z oliwkami i pomidorami.

Śródziemnomorska babka ziemniaczana

Do babki ziemniaczanej możesz dodać praktycznie wszystko. Spróbuj naszego przepisu na babkę ziemniaczaną z oliwkami i pomidorami.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bakłażan - 500 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 500 g
jajko - 2 szt.
oliwa z oliwek - 5 łyżek
oliwki zielone - 50 g
rozmaryn świeży - 8 g
sól - 1 szczypta
ziemniak - 500 g
ser gouda - 100 g
śmietana 30% - 75 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY BAKŁAŻAN:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut, aż będą miękkie. Bakłażan oczyszczamy i kroimy wzdłuż na 12 cienkich plastrów. Posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut, a następnie osuszamy. Plastry smażymy porcjami na odrobinie rozgrzanej oliwy przez ok. 1 min z każdej strony, aż będą miękkie. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ:
Oliwki odcedzamy i siekamy. Roztrzepujemy ze śmietaną i jajkami. Rozmaryn myjemy, otrząsamy do sucha, igły siekamy i dodajemy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy nasion i kroimy w plastry. Ziemniaki odcedzamy, lekko studzimy, obieramy i kroimy w grube plastry.
3.PIECZEMY BABKĘ ZIEMNIACZANĄ:
Prostokątną formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne (o długości 25 cm) tak wykładamy plastrami bakłażana, aby wystawały nieco ponad krawędź. Pomidory, ziemniaki, jajka i tarty ser układamy na przemian warstwami, kończąc warstwą sera. Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 40 minut. Pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i podajemy pokrojoną w plastry.
Śródziemnomorska babka ziemniaczana

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY BAKŁAŻAN

Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut, aż będą miękkie. Bakłażan oczyszczamy i kroimy wzdłuż na 12 cienkich plastrów. Posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut, a następnie osuszamy. Plastry smażymy porcjami na odrobinie rozgrzanej oliwy przez ok. 1 min z każdej strony, aż będą miękkie. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ

Oliwki odcedzamy i siekamy. Roztrzepujemy ze śmietaną i jajkami. Rozmaryn myjemy, otrząsamy do sucha, igły siekamy i dodajemy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy nasion i kroimy w plastry. Ziemniaki odcedzamy, lekko studzimy, obieramy i kroimy w grube plastry.

3

PIECZEMY BABKĘ ZIEMNIACZANĄ

Prostokątną formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne (o długości 25 cm) tak wykładamy plastrami bakłażana, aby wystawały nieco ponad krawędź. Pomidory, ziemniaki, jajka i tarty ser układamy na przemian warstwami, kończąc warstwą sera. Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 40 minut. Pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i podajemy pokrojoną w plastry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1690,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

422,7 kcal

🥑

Tłuszcz

25,7 g

🌾

Węglowodany

35 g

🥬

Błonnik

15 g

💪

Białko

15 g

Podobne przepisy

Śródziemnomorska babka ziemniaczana - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl